Неделя, 11 Юни 2017 | Светът

За и от изследователя, избрал океана за свой верен приятел

Жак-Ив Кусто се ражда на днешния ден, 11 юни, през 1910 година във френския град Сент Андре дьо Кюбзак. От юношеска възраст морето го привлича като магнит, затова и завършва френската Морска академия през 1933 г. с чин лейтенант. Съдбата на капитан Кусто е ясна и целенасочена: докато е жив, той изучава водните дълбини, безмълвния свят икрасотата на морската шир. Познанията му, трупани цял живот, го правят най­компетентния човек на земята поотношение на океаните и моретата. Той става и член на Френската академия.

Резултат с изображение за Jacques-Yves Cousteau Silent World

Съвсем млад Жак­Ив Кусто създава очилата за подводно плуване, а по­късно всъавторство с Емил Гагнам изобретява и акваланга. Увлечението му към подводното плуване и изследването наокеанските дълбини го тласнало към създаването на „подводна чиния“ – малка, маневрена подводна лодка, няколковида камери за подводно заснемане и някои други океанологически „дреболии“.

Кусто е отличен като герой по време на Втората световна война, когато е удостоен с Ордена на почетниялегион за активно участие в антифашистката партизанска борба. През 1950-а той се сдобил с бракуван британски минен тралщик и го преправил в плаваща изследователска лаборатория. Нарекъл я „Калипсо“. Именно на този легендаренсъд Кусто и неговият екип неведнъж извършвали околосветски пътешествия, изследвали морската флора и фауна, правили уникални записи и снимки.

Резултат с изображение за Jacques-Yves Cousteau Silent World

През 1953 г. е отпечатана първата книга на Кусто – „Безмълвният свят“ („Silent World“). След две години тя е екранизирана, а филмът получава „Златна палмова клонка“ на фестивала в Кан през 1957 г. и награда „Оскар“. С „Оскар“ е награден и филмът „Златна рибка“ („Golden Fish“), също заснет по произведения на Кусто. Сред другите му книги могат да се отбележат „Живото море“ (1963), „Делфини“(1975), „Жак Кусто: светът на океана“ (1985). Един от най­известните му филми е документалният сериал „Подводният свят на Жак Кусто“.

Като директор на Океанографския институт и музея в Монако в началото на 60­те години на миналия век Жак­Ив Кусто провежда редица изследвания на континенталния шелф в подводни лаборатории.

Кусто изиграва голяма роля в борбата за запазване на чистота на световния океан. Основава „Общество Кусто“, чиято дейност била насочена към защитата му от замърсявания. Това се оказва и последна негова мисия в живота му. Умира в Париж 1997 година.

Резултат с изображение за Jacques-Yves Cousteau

 Жак-Ив Кусто сподеря:

„Много хора атакуват морето. Аз правя любов с него.“

„От рождението си човекът носи на раменете си товара на гравитацията. Той е прикован към земята. Но само трябва да се потопи под повърхността и вече е свободен.“

„Подкрепян от водата, човек може да лети във всяко едно направление - нагоре, надолу, настрани, само с леко движение на ръката. По водата човек се превръща в архангел.“

Заглавна снимка: mondieviaggi.eu

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017