Излезе последната песен на „Бийтълс“, възстановена от изкуствен интелект (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Феновете на легендарната британска група „Бийтълс“ дочакаха да излезе така наречената „последна песен“ на бандата, която бе пусната вчера в 14.00 ч. лондонско време и вече е достъпна в стрийминг платформите. Във видеоклипа към песента има новооткрити кадри на музикантите.

Парчето е с вокал и акомпанимент на пиано на Ленън, извлечени от оригиналния запис. След смъртта на Ленън съпругата му Йоко Оно предоставя записа на останалите музиканти от „Бийтълс“ през 1994 г. Харисън, Маккартни и Ринго Стар записват нови части и грубо довършват Now And Then. Групата обаче не издава песента заради проблеми с извличането на вокалите и пианото на Ленън поради ограничената технология по онова време. Днес това става възможно благодарение на изкуствения интелект. Оригиналният запис е направен от Джон Ленън.

Заради огромния интерес към предварителните поръчки в онлайн магазина на групата виниловите плочи и касетите вече са изчерпани. „Това вероятно е последната песен на „Бийтълс“, в която се чуваме всички. Истинска песен на „Бийтълс“, каза 81-годишният Пол Маккартни в кратко видео, публикувано онлайн снощи.

Заглавието е измислено от Джон Ленън при записа на демоверсията през 70-те години в Ню Йорк. Музикантът е убит на 8 декември през 1980 г.

През 2021 г. режисьорът Питър Джаксън заснема документалната поредица Get Back. Гласът на Ленън е зает от касета и разделен от звука на пианото с помощта на новите технологии. „Отново чухме гласа на Джон, чист като кристал“, казва Пол Маккартни.

Към оригиналната демоверсия е добавен запис на електрическа и акустична китара, направен от Джордж Харисън през 1995 г. Харисън почина през 2001 г. Песента е завършена през миналата година в студио в Лос Анджелис с добавяне на барабани от Ринго Стар, пиано и баскитара от Пол Маккартни, както и гласовете на двамата живи бийтълси. „Беше много вълнуващо. Сякаш Джон отново е сред нас“, казва 83-годишният Ринго Стар.

През април 1970 г., шест месеца след излизането на албума Abbey Road и месец преди излизането на Let it Be, групата обявява раздялата си. Десетте години заедно раждат 14 албума, почти 1 млрд. продадени плочи и множество филми.

В интервю за Би Би Си от този юни Маккартни разказва за работата по записа. „Работим по последната песен на „Бийтълс“ – това е демоверсия на Джон (…) Няма нищо изкуствено или синтетично, всичко е истинско. Изчистили сме някои записи“. Съществуването на демото е било предварително известно, а Пол Маккартни не е крил желанието си да даде нов живот на песента. По думите на Маккартни проектът не е бил завършен заради нежеланието на Джордж Харисън.

След Now and Then предстои преиздаването на „Червения албум“ със записи от 1962-1966 г. и „Синия албум“ със записи от 1967-1970 г. Датата, на която компилациите би трябвало да се появят, е 10 ноември, анонсира БТА.

Снимка: Geek Ireland

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...