Изложба в Париж е посветена на последните два месеца от живота на Ван Гог (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Изложба в парижкия музей „Орсе“ е посветена на последните два месеца от живота на художника Ван Гог, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Историците на изкуството смятат, че нидерландският майстор е нарисувал известната картина „Житна нива с гарвани“ на 8 юли 1890 г. Според тях Винсент ван Гог е създал още една зашеметяваща творба, също изобразяваща житни полета, на следващия ден – 9 юли 1890 г.

На или около 10 юли Ван Гог създава поредната картина, изобразяваща подредена градина със скитаща се котка, а на 11 юли художникът изглежда се е върнал към полетата.

На 37-годишна възраст и в разгара на творчеството си Ван Гог е бълвал картина след картина с невероятната скорост от по една творба на ден. По-малко от три седмици по-късно обаче – на 29 юли 1890 г., той се самоубива.

„Църквата в Овер“ (1890 г.) на Ван Гог. Снимка: Музей „Ван Гог“, Амстердам/Музей Орсе, Париж

Новата изложба в парижкия музей „Орсе“ е необикновена и изключително болезнена, именно защото този последен период от живота на художника е и един от най-продуктивните за него.

След едногодишен престой в психиатрична болница, в която постъпва доброволно няколко месеца, след като отряза лявото си ухо, Ван Гог отива да живее във френското село Овер-сюр-Оаз, известно с живописните си пейзажи, които са вдъхновявали творци като Пол Сезан и Камий Писаро. По това време там живее и лекарят Пол Гаше, специалист по клиничната депресия, на когото Ван Гог става пациент.

Придържайки се към съветите на лекаря, Ван Гог се отдава на работата си, за да се разсее от психичното си заболяване. В период от 72 дни той създава общо 74 картини, сред които са и някои от неговите известни шедьоври, както и десетки рисунки.

След като пристига в Овер-сюр-Оаз на 20 май 1890 г., Ван Гог веднага взема четките и боите си, като рисува най-малко седем картини на къщи, цъфтящи кестенови дървета и градината на д-р Гаше през първата си седмица там.

„Бързото рисуване е било важно за него, за да улови чувство, да улови гледка“, каза Еманюел Кокери, куратор на изложбата. „Той е ставал много рано сутрин, около 5 часа, пиел кафе, излизал със статива, платното и четките си и се е настанявал пред обекта, който е идентифицирал. Рисувал е цяла сутрин и се е връщал на работа в студиото следобед. Прекарвал е дните си в рисуване, може би по 12 часа на ден.“

За изложбата, озаглавена „Ван Гог в Овер-сюр-Оаз: Последните месеци“, музеят „Орсе“, който се гордее с най-богатата в света колекция от импресионистично и постимпресионистично изкуство, е събрал около 40 картини на Ван Гог и около 20 рисунки от този мимолетен период преди смъртта му. На музеят е отнело четири години да проучи и убеди други музеи и колекции да дадат ценни произведения назаем за изложбата.

Експозицията включва 11 картини, които Ван Гог рисува върху необичайни продълговати платна. Техните размери – 1 метър дължина и 50 сантиметра височина, придават на картините драматичен, панорамен вид. Те ще бъдат показани заедно за първи път. Сред картините са „Житна нива с гарвани“, взета назаем от Амстердам, с нейните зловещи черни птици, както и „Дървесни корени“, която се смята за последната творба на Ван Гог.

Специалистите смятат, че художникът е създал „Дървесни корени“ на 27 юли 1890 г., преди да се простреля същата вечер. Ван Гог успява да се върне в стаята си, но умира два дни по-късно. Двама американски автори поставиха под съмнение тази теория през 2011 г., предполагайки, че художникът е бил застрелян от двама тийнейджъри. В крайна сметка обаче самоубийството е версията, която е най-общоприета.

Изложбата „Ван Гог в Овер-сюр-Оаз: Последните месеци“ може да бъде видяна до 4 февруари 2024 г.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Смелостта да си жив – фрагмент от Димитър Подвързачов

"Животът е река пред всекиго от нас. Някой е смел и глупав – хвърля се направо да я премине – и се дави. ...

Жокера 2 ще участва премиерно на филмовия фестивал във Венеция тази есен (видео)

Warner Bros публикува втория официален трейлър на дългоочакваното продължение Joker: Folie à Deux, връщайки Хоакин Финикс като скандалния антигерой от Готъм Сити – Жокера....

Здравка Евтимова на 65: Онзи, който не пише с думи, пише с делата си

Аз смятам, че талантът е нещо като болката. Когато ви боли нещо, не е нужно някой да ви каже: „боли те“, вие усещате. Това...

Бивш полицай открил античен саркофаг на плаж край Варна

МВР обяви в официално съобщение, че бивш полицай е открил на плажа  античен саркофаг с богата релефна украса. "Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на...

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...