Карол Ломбард, съпруга на суперзвездата Кларк Гейбъл, остава завинаги на 34 (видео)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Карол Ломбард загива на 33 години в самолетна катастрофа, която се случва на днешната дата преди 78 години

Някои съдби наистина са предопределени и са достойни за кино. Такава е на Карол Ломбард. През 1942 г. пътнически самолет се разбива в планините на Невада. Всички 22 пътници на борда загиват, а сред тях е и 33-годишната актриса Карол Ломбард, съпруга на големия актьор Кларк Гейбъл, и веднъж номинирана за „Оскар“. Днес можем само да предполагаме как щеше да се развие кариерата на младата жена, обявена за една от най-значимите комедийни актриси на Америка, ако не се беше качила на злополучния полет. И най-тъжното е, че е било въпрос на късмет дали ще бъде на него или не – една монета е предопределила съдбата ѝ.

Истинското ѝ име е Джейн Алис Питърс и е родена в щата Индиана на 6 октомври през 1908 г. Още докато е малка, майка ѝ напуска баща ѝ и заедно с дъщеря си отива да живее в Лос Анджелис. На 12 години Джейн е забелязана от режисьора Алън Дуан, който я кани да участва с малка роля във филма му „Перфектното престъпление“. Така се ражда и мечтата ѝ да стане актриса.

За съжаление през следващите години Джейн, която започва редовно да се явява на кастинги, насърчавана от майка си, не успява да намери работа като актриса, макар да е била една от фаворитките за няколко роли, включително в „Треска за злато“ на Чарли Чаплин. След тези няколко неуспеха, Джейн решава, че причината може да е в името ѝ, което звучи твърде обикновено, затова решава да го смени. Така се появява Карол Ломбард.

Изглежда това дава резултат, защото през 1924 г. 16-годишната Карол Ломбард подписва договор със студиата „Фокс“ и започва редовно да участва във филми, макар и в малки роли и в еднакви типажи. По собствените ѝ думи най-често е трябвало да гледа влюбено главния герой или да вика от страх, когато той се бие със злодея.

Само година по-късно обаче от „Фокс“ стигат до заключението, че Ломбард е безперспективна, тъй като никога не биха ѝ дали главна роля заради белег на бузата, който е получила след автомобилна катастрофа. Договорът ѝ не е продължен и Карол започва да си търси работа в киното сама.

Младата актриса, която идва от богато семейство и може да си го позволи, се подлага на пластична операция и премахва белега си. През следващите години тя започва да се снима предимно в комедийни филми, а проектите, в които я включват, стават все по-големи. Най-сериозният ѝ успех е главната роля във филма „Хлапето от Аризона“ от 1930 г., който ѝ позволява да сключи договор с „Парамаунт“. Студиото започва да ѝ осигурява престижни главни роли в драми, но след като участва в ексцентричната комедия „20-ият век“, Ломбард се насочва почти изцяло към комедийния жанр.

През 1936 г. Карол Ломбард е номинирана за главна женска роля благодарение на комедията си „Моят човек Годфри“. Актрисата не получава наградата, но се амбицира и разширява обхвата на филмите, в които участва. Въпреки това комедията остава на първо място в кариерата ѝ.

Карол Ломбард и Кларк Гейбъл, снимка The Saturday Evening Post

Омъжва се за втори път през 1939 г. за актьора, когото тогава наричат „краля на Холивуд“ – суперзвездата Кларк Гейбъл. През следващите години участва във филмите „Господин и госпожа Смит“ на Алфред Хичкок и „Да бъдеш или да не бъдеш“ на Ернст Любич. Кариерата ѝ никога не е била толкова успешна и бъдещето изглежда отворено пред нея, но неочаквано за всички животът ѝ свършва.

В края на 1941 г., когато САЩ влиза във Втората световна война, Карол Ломбард и майка ѝ тръгват на турне из страната, за да събират средства за армията. След като успява да събере над 2 милиона долара дарения, Ломбард и майка ѝ решават да се приберат в Лос Анджелис. Майка ѝ и агентът на съпруга ѝ Кларк Гейбъл, Ото Уинклър, който пътувал с тях, се страхували от летене и затова опитват да я разубедят. Накрая се споразумяват, че ще хвърлят ези-тура, за да определят дали да пътуват със самолет или с влак. Печели Ломбард.

Пилотите на самолета обаче не знаят, че заради атаката над „Пърл Харбър“ и страха от нови японски атаки, предупредителната сигнализация около планината Потоши в Невада е изключена. Без дори да разберат, пилотите забиват самолета в един от върховете. Никой не оцелява.

Последният филм с Карол Ломбард излиза след смъртта ѝ и от него е изрязана сцена, в която героинята ѝ пита „Какво толкова може да стане в самолет?“. Останките ѝ са погребани в град Грийндейл, Калифорния. Любопитно е, че когато Кларк Гейбъл умира, последното му желание е да бъде погребан до Ломбард, макар че е бил женен два пъти преди и два пъти след брака си с нея.

През 1960 г. Карол Ломбард получи звезда на Алеята на славата в Холивуд. Днес тя се счита за една от най-важните комедийни актриси в Америка и за една от основоположниците на ексцентричната комедия. Дали обаче кариерата ѝ щеше да продължи да се развива толкова добре, можем само да предполагаме.

Заглавна снимка: Slash Film

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Карло Голдони: Богат е този, който умее да се задоволява с малкото

На днешния ден, 25 февруари, е роден Карло Голдони, често наричан италианския Аристофан. Оставя противоречиви откъм факти мемоари. Описва се като роден комик, небрежен,...

Любовта е като росата – има я за кратко ~ Реноар (видео)

Пиер-Огюст Реноар е френски художник, един от основоположниците на импресионизма, наред с Клод Моне, Пол Сезан и Алфред Сисле. В картините му са усеща...

Всички сме опитни прасета в лабораторията на Бог ~ Тенеси Уилямс

Томас Ланиър Уилямс III е американски писател, работил като драматург в американския театър. Писал е разкази, романи, поезия, есета, сценарии и мемоари. Професионалната му...

Художникът

ХУДОЖНИКЪТ от Оскар Уайлд Една вечер в душата му дойде желание да осъвремени картина на „Удоволствието, което трае само миг”. И той се отправи по света...

Джовани Мирандола и речта му за достойнството на човека

Джовани Пико делла Мирандола (1463-1494) е италиански философ от времето на Ренесанса. Той е познат най-вече с речта си за достойнството на човека, чрез...