Лекарство, предназначено за диабет, помага за отслабване, установи проучване

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Лекарството Мунджаро (Mounjaro), предназначено за лечение на диабет, помага за отслабване с около 30 кг, съобщи АП, позовавайки се на изследване, публикувано в „Нейчър Медисин“.

Съчетан с интензивана диета и упражениния, медикаментът може да помогне на пациенти със затлъстяване да свалят една четвърт от теглото си.

Изследването обаче показва, че пациенти, които са започнали да отслабват, преди да стартират лечение с медикамента, могат да качат повече килограми впоследствие, каза д-р Томас Уодън от университета в Пенсилвания.

Лечението с Мунджаро може да се окаже едно от най-ефикасните срещу затлъстяването, гласят резултатите от изследването, които бяха представени на медицинска конференция в неделя.

Проучването е направено сред 800 души със затлъстяване и здравословни проблеми, свързани със свръхкилограмите, но не и с диабет. Участниците са тежали около 110 кг и са имали индекс на телесна мазнина около 38. След три месеца интензивна диета и упражнения повече от 200 участници са напуснали фокус групата поради неуспех в свалянето на достатъчно килограми или по други причини.

Останалите 600 души са приемали препарата или плацебо посредством седмични инжекции в продължение на 16 месеца. Около 500 души са завършили курса.

Участниците в двете групи са загубили около 7 процента от телесното си тегло, т.е. около 8 кг по време на фазата на диетата и упражненията. Получаващите дози медикамент са добавили 18,4 процента загуба на тегло, т.е. около 20 кг.

Резултатите са подобни на тези при бариатричната хирургия, а именно поставянето на стомашен байпас.

Странични ефекти като гадене, диария и повръщане са докладвани по-често при тези, които са получавали дози от лекарството в сравнение с тези, получаващи плацебо. Повече от 10 процента от пациентите са прекратили лечението заради страничните ефекти.

Снимка: Pixabay

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пак ще се прегърнем – стихотворение от Михаил Белчев

ПАК ЩЕ СЕ ПРЕГЪРНЕМ от Михаил Белчев Мен ми стига. Ти си тук. Имаш още мойто рамо. Стига ми, че без звук пак се прегръщаме. Тичам, блъскат се в нас думи, погледи. Никой...

Българската премиера на филма „Ейми Уайнхаус: Back to Black“ е на 12 април (трейлър)

По думите на „Форум филм“ лентата представя безпрецедентен поглед към вдъхновяващата, но и трагична история на една от най-ярките и иконични фигури в света...

През 1932 г. National Geographic публикува уникални снимки от България

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните...

Навикът притъпява остротата на нашия ум ~ Мишел дьо Монтен

“Човек не е само добър или само лош, а зависи на коя страница ще отвориш душата му и пред какви изпитания ще го поставиш…”,...

Бургаският държавен архив пази снимки и документи, свързани с поета Христо Фотев

БНР-Бургас отбелязва 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В нея са включени...