Музей в Амстердам отваря врати с голяма изложба на Кандински

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Музеят H’ART в Амстердам, известен преди като Ермитаж на Амстел, отваря отново врати с голяма изложба, посветена на творчеството на Василий Кандински, предаде ДПА.

Експозицията включва над 60 произведения на пионера на абстрактното изкуство. Тя поставя началото на международно сътрудничество с „Центъра Помпиду“ в Париж, който е предоставил творбите за изложбата на Кандински, каза директорът на H’ART Анабел Бирни.

Експозицията проследява живота на художника от ранните му фигурални творби, през импресионизма до абстрактните картини с геометрични форми, с които е най-известен.

„Историята на живота на Василий Кандински е и история на абстрактното изкуство“, казва кураторът на изложбата Биргит Бьоленс.

Роден в Москва през 1866 г., Кандински преживява криза, война, революция и лични неуспехи до края на живота си във Франция през 1944 г.

Кандински израства в царска Русия, но напуска през 1896 г. след кратка кариера като адвокат, за да стане художник в Германия, установявайки се в Мюнхен.

Художникът става германски гражданин. Кандински е съосновател на групата „Синият ездач“. През 1933 г. бяга от нацистите в Париж и приема френско гражданство.

Изложбата, посветена на Василий Кандински, ще бъде открита от крал Вилем-Александър днес.

Музеят H’ART е преименуван след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Бившият Ермитаж на Амстел в Амстердам прекъсва връзките си с музея Ермитаж в Санкт Петербург.

В бъдеще той ще работи съвместно с „Центъра Помпиду“, Британския музей в Лондон и Музея за американско изкуство „Смитсониън“ във Вашингтон.

Композиция 8, Кандински. Илюстрация: Пиксабей

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...