На 15 февруари 1982 година се състои премиерата на филма „Лавина“ по едноименния роман на Блага Димитрова

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На 15 февруари 1982 г. се състои премиерата на българския игрален драматичен филм „Лавина“. Той е заснет по едноименния роман на Блага Димитрова, а режисьори и сценаристи са Ирина Акташева и Христо Писков. Участват Велко Кънев, Диана Бациева, Елефтери Елефтеров, Филип Трифонов, Иван Иванов, Иван Иванов, Любен Чаталов.

Филмът получава специална награда на Международния кинофестивал в Делхи, 1983 г.

Романът „Лавина“ (1971), разказва за трагичната и същевременно героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Структурата на творбата е особена – включени са отделни новели за преживяванията пред смъртта на част от героите. Може би най-голямото постижение на Блага Димитрова е, че невероятно добре описва колектива, цялото, съществото НИЕ, сплотено от една идеология – планината, стремежът нагоре, имащо собствен морал и закони, собствени страхове и табута, собствена мъка. Стъпка по стъпка по пътя нагоре започват да се открояват частите на цялото. Найден – водачът, на чиито плещи е легнала нелеката задача да бъде сериозен и отговорен, да сочи пътя, да взема решенията. Потърсил свобода в планината, той доброволно поема оковите на отговорността за другите. Бранко и гневът му към всички, които му отнемат свободата, или както той я разбира – зрелостта. Горазд, Зорка и Андро са трите страни на вечния любовен триъгълник, без който не може нито една компания.

Любопитно за романа

Около романите на Блага Димитрова винаги има интересни драматични истории, които съпровождат публикуването им. Например романът „Лице“ е бил „заключен“ в Сливенския затвор, скоро след издаването му. Защото тогавашната власт се е страхувала подобен текст да достигне до хората.

 

През 1968 година Българската кинематография обявяват конкурс за сценарий. Блага Димитрова пише сценария „Лавина“ и печели. Но Държавна сигурност забранява да й се даде първа награда. Отличен е вторият в конкурса – Богомил Райнов, писател близък до комунистическата номенклатура. Оказва се, че Райнов и Блага имат стара вражда, която е помогнала да се стигне да това решение.

През 1970 година обаче Блага Димитрова решава да превърне забранения сценарий в книга. Ако не бе забраната, романът „Лавина“ нямаше да съществува. Тя се захваща за работа и само след месец-два връчва напълно готовия ръкопис на съпруга си Йордан Василев за мнение. Той я насърчава да го издаде и „Лавина“ е отпечатан за първи път през 1971 година.

А как се стига до идеята за сюжета? През 1965 година Блага Димитрова отива в хижа „Рай“ под връх Ботев. Там попада на компанията на алпинисти, които разказват за преживяванията си в планината, включително и за гибелта на свои колеги под лавини. Различните истории вдъхновяват авторката първо да напише и стихотворението „Лавина“, което е включено в стихосбирката „Обратно време“.

Решителният тласък за писателката да напише историята, е един инцидент, който се случва на 16 декември 1965 г. – при Мальовица 11 алпинисти загиват под лавина.

Интересното е, че след публикуването на романа „Лавина“, писателката получава много предложения за заснемане на филм по книгата. Тя обаче е обещала, че филмът ще бъде направен от режисьорското семейство Ирина Акташева и Христо Писков. Изминават 8-9 години, докато заснемането стане факт и през 1982 година филмът вижда бял свят. И книгата, и екранизацията се радват на голям успех, а романът е преведен на много езици.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Не се съмнявай, за да бъдеш обичан

„Любовта е онази космическа сила в света, която може да тонизира човешкия организъм. Любовта, даже в своето низше проявление, е сила, която хармонизира всички...

Чуйте общата песен, записана от синовете на Джон Ленън и Пол Маккартни (аудио)

Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл за пръв път, предаде Си Ен Ен. Записаната от тях песен е озаглавена Primrose...

Ерве Базен: Добро сърце не винаги означава и здрав разум

Ерве Базен е френски писател, участник в Съпротивата, борец за мир. В творчеството си критикува буржоазната действителност,а през 1979 г. е отличен с Ленинска...

Виктор Божинов: Българското киното бива унищожено заради суета, алчност и егоцентризъм

Днес разговарях с филмови разпространители и собственици на киносалони... Според тях, излизането на поредица от аматьорски, частни български игрални филми с изключително ниско качество,...

Светът преживява нов тежък епизод на избелване на коралите

Светът понастоящем преживява тежък епизод на избелване на коралите за втори път в рамките на десет години, като някои части от Големия бариерен риф...