На 9-и февруари отбелязваме Международния ден на пицата с няколко любопитни факти за нея

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Традиционно по света на 9 февруари много хора отбелязват Международния ден на пицата. Макар че повечето от тези „Международни дни“ да не са ясни от кога са международни, до колко не са маркетингови трикове и в кои страни въобще се отбелязват… все пак този на любимата ни италианска храна си е забавен повод да се събереш с любими хора и да хапнеш пица

Макар че я свързваме предимно с Италия, идеята да сложиш нещо върху разточено тесто и да го запечеш е позната от хилядолетия. И все пак думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“ и първи италианците сложили именно домат, риган и сирене – минимумът за това днес да наречем една храна пица.

Пицата идва някъде около 16 в. от Неапол и в началото е била сладка. Предлагана е като улична храна за бедни. С откриването на Америка и идването на доматите в Европа, сладката плънка се заменя с резени домати, подправки и зехтин – близо до това, което хапваме днес. С времето и според региона плънката се променя и обогатява.

Кралица Маргарита Савойска (1851 – 1926) полюбопитствала за този вид „бедняшка“ храна и поискала да опита. Нейният готвач Рафаеле Еспозито създава пица, която гарнира от патриотично чувство в цветовете на италианския флаг – червено от доматите, бяло от моцарелата и зелено от пресния босилек. Кръщава пицата на своята кралица и така се ражда първата класическа рецепта за пица – “Маргарита“.

Италианците приемат пицата много сериозно и имат описана точната методика за пица Неаполитана – от продуктите, през технологията на приготвянето до начина на сервиране и съхранение. През 2010 г. рецептата става защитена по смисъла на Европейското право. За справка – само 9 пицарии (към 2019 г.) в Ню Йорк имат право да предлагат Неаполитана като автентична. Те притежават сертификат от Verace Pizza Napoletana Association, която се грижи да съблюдава само това – претенциите за автентичност.

Други класически пици са: Диабло, Куатро формаджи, Фунги, Прошуто, а най-популярната пица в САЩ е Пеперони.

Ето още любопитни факта за пицата:

Първото заведение, за което се знае, че е предлагало пица, е Antica Pizzeria, която е отворила в Неапол през 1738 г.

Най-дългата доставка на пица е през 2004 г., когато вегетарианска пица е транспортирана от Фелтъм, Англия, до Мелбърн, Австралия – пътуване над 10,000 мили.

Всяка година в целия свят се продават 5 милиарда пици, от които 1 млрд. е от заявки за вкъщи. Най-много пица за вкъщи се поръчва в събота вечер.

Пицариите са 17% от всички ресторанти в САЩ. Първата вълна идва с италианските емигранти в началото на 20 век, но истински известна и обичана става заради войниците, които се завръщат от Европа след Втората световна война.

Най-бързият пицар в света прави 14 пици за 2.35 минути и това е Уахид Оусъм (Waheed „Johnny“ Awsim) от Ню Йорк – седемкратен победител. Състезанието се провежда всяка година в Лас Вегас.

Най-скъпата пица струва 2,745 долара и е създадена еднократно от Шеф Доменико Кролла. Оскъпяват я продукти като шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

Първата замразена пица излиза на пазара през 1962 г. – разбира се, в САЩ.

Така наречената „Хавайска пица“, в която има ананас и която разделя любителите на пица на два крайни лагера, е измислена през 60-те в Онтарио, Канада, от Сам Панопулос, гръцки емигрант.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Стихотворение от Станка Пенчева: Как не искаме да сме същите…

*** Какъв едновремешен сняг вали - бавен и благ, простодушен. Прегазват го настървено коли, комините бързат да го опушат, снегорините - да го пометат. А той си пада унесено, не подбира ни...

Спиноза: На човек, който се срамува, е присъщо желанието да живее честно

По мнението на видния британски философ от наше време Бертранд Ръсел, идеите във философията на Спиноза трябва да бъдат използвани, за да можем чрез...

Рядка картина на Караваджо ще бъде показана за първи път в Рим

Рядка картина на Караваджо, изтерзания гений на светлосянката (киароскуро), ще бъде изложена за първи път в музей в Рим, който я е получил като...

Емир Кустурица на 70

Емир Кустурица - лошото момче на сръбското кино, днес става на 70 години. Ексцентричен режисьор, актьор и сценарист на десетки филми, отличени с престижни...

Тъгата на Пинокио по Карло Колоди

Карло Лоренцини Колоди е роден на 24 ноември 1826 година във Флоренция. Колоди е псевдоним — име на красиво градче в Италия, в което...