Най-голямата детска книжарница у нас в обновените Централни хали (снимки)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Най-голямата детска книжарница, създадена от Гринуич, отваря врати у нас в обновените Централни хали в София. Тя е разположена в сутерена, където е създадена и новата градска сцена за култура и изкуство. Новото арт пространство ще посреща посетителите с ежедневна програма от разнообразни събития.

Фокус в нея са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги Гринуич – Greenwich Junior.

Обновените Централни хали отварят официално врати на 23 май.

„Идеята е да организираме културен календар и активна културна дейност в пространството около археологическите разкопки на ниво минус 1, където е истинското духовно сърце на централните хали. Нашата основна цел е с отварянето на сградата, от началото на юни, да се развие открита сцена за култура и изкуства, и образователни проекти“, каза преди дни Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в „Кауфланд“, България.

По думите й почти всеки ден нещо ще се случва в халите, а достъпът до пространството за култура ще бъде абсолютно свободен и няма да е ангажиран с търговската зала. Пространство събира около 70 седящи места. Автор на идейния проект е арх. Мария Попмаркова.

„В сутерена има части от римската стена на Улпия Сердика, както и римска баня, доста красиво съхранена около нея. С помощта на Археологическия музей и с млади дизайнери направихме няколко експозиционни елемента, които пресъздават римското наследство“, разказа Георгиева.

„Обявяваме отворена покана към артисти и мениджъри за представяне на техни проекти, вътре в пространството. Одобрени проекти ще получат от нас безвъзмездно залата, техническото обезпечаване и комуникационна подкрепа. Ще определим няколко гранта, които ще получат проектите, събрали най-много точки“, каза Кремена Георгиева.

Kaufland България завърши мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София. Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда беше съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като на разположение за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и изгодни стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централни хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас.

Панорамна тераса с гледка към пълния обем на сградата ще изкушава клиентите с допълнителни предложения от сладкарница „Неделя“, традиционната готвена българска кухня от RepEat, вурстове и продукти от австрийската кухня от Wurststrasse и Obento Sushi с богатия си асортимент от суши, нудли, пролетни рулца и гьоза.

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена  на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона.

За удобство на клиентите ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата.

Снимки: Агнес Методиева

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жак Офенбах – виновникът за „развратното“ събличане в ритъма на канкан

Смята се, че канканът (или френският танц, както го наричат англичаните, на френски буквално – шум, суматоха) се е появил в Париж през 30­-те...

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...