Обективът на Барбара Клем пренася целувката на Брежнев и Хонекер в СГХГ (снимки)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Изложба „Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия“ на майсторката на обектива Барбара Клем се открива днес, 20 септември, от 18.00 ч. в Софийската градска художествена галерия. Куратори са Урсула Целер и Матиас Флюге, съвместно със самата Барбара Клем, и Гергана Мудова от страна на СГХГ.

Барбара Клем е един от най-изявените хроникьори на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя повече от 120 черно-бели фотографии от областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти, като ги превръща в емблематични кадри на нашето време: прословутата братска целувка между лидерите на СССР и ГДР Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, някои от най-известните личности в света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкество, Франкфур

Падането на стената, Берлин, 10 ноември 1989 г.

Акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди, след и по време на Обединението. Кадрите от падането на Берлинската стена са драматична кулминация на този разказ, който започва с по-ранните ѝ снимки, а последиците от разтърсилото съвременната история събитие Клем не спира да наблюдава отблизо и до днес.

Включени са фотоси от всички сфери на обществения живот, както и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести, от живота на имигрантите, от културни събития, масови прояви и градски пространства. Барбара Клем всеки път сякаш успява да създаде портрети на хора в безценни моменти на непринуденост.

Обхващащи 40 години, творбите на 84-годишната днес Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Авторката създава фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа практика. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си.

Демонстрация, Франкфурт на Майн, 1975 г.

По време на работата си в националния всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ тя снима за ресорите изкуство, култура и политика. Фотографиите й са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Те ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Фотографиите на Барбара Клем са донякъде олицетворение на конкретна социална реалност. Нейното точно усещане за истинския смисъл и същественото в дадено събитие ѝ позволява да увековечи моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам – и синтезирана представа за историята.

Барбара Клем е родена на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, Вестфалия. Детството й е преминало в Карлсруе, където от 1955 до 1958 г. се обучава в портретно студио. Следващата година започва работа във Frankfurter Allgemeine Zeitung, като първоначално прави печатни плаки за фотолабораторията и е фотожурналист на свободна практика. Над 3 десетилетия – от 1970 до 2004-та е фотограф в редакционната колегия за изкуство, култура и политика на изданието. През 1989 г. печели наградата „Д-р Ерих Саломон“. От 1992 г. е член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург в секция „Филмово и медийно изкуство“, а от 2000 г. е почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат.

Ангела Меркел, Рето Франсиони, Германска фондова борса, Франкфурт на Майн

Понастоящем Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн.

На 21 септември от 18.00 ч. Матиас Флюге ще изнесе в СГХГ лекция за живота и творчеството на Барбара Клем. Турове в изложбата, водени от изкуствоведа Жени Дечева, ще има в три поредни съботи – 30 септември, 7 и 14 октомври, от 15.00 до 16.00 ч. Участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията.

Изложбата е на ifa (Институт за външни отношения) в партньорство с Гьоте-институт България. СГХГ ще бъде неин домакин до 22 октомври.

Заглавна снимка: Един от знаковите кадри на Барбара Клем – целувката на Брежнев и Хонекер, 1979

ARTDAY.BG

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жената, която може би никога няма да бъда

Така и не се научих да бъда от онези жени с невероятно изправените рамене. Които обожават високите си обувки и брадичката им е толкова...

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...