PARKER – автоматичната писалка навършва 113 години

Споделете, харесайте, последвайте ни:

През 1904-а Джордж Паркър патентова първата писалка с автоматичен резервоар за мастило

На днешния ден, 3 май, през 1904 година компанията на Джордж Паркър патентова първата писалка с механичен резервоар за мастилото, представляващ практично гумено мехче.

Роденият в щата Уисконсин през 1863 година собственик на компанията още на 17-годишна възраст започва да работи в Телеграфното училище. За да получи добавка към ниската си заплата, Джордж Паркър става „агент” по продажби на първите писалки на компанията The John Holland Fountain Pen Company.

Основно продава писалки на студентите от училището. Подобно на много писалки от онова време, те страдат от технически недостатъци и постоянно се нуждаят от ремонти. Получавайки много рекламации, Паркър се счита задължен да ремонтира писалките и репутацията му на коректен търговец расте.

Резултат с изображение за george parker pen

Джордж Паркър

На Паркър обаче му омръзва да разглобява и ремонтира повредените писалки. Накрая решава, че е по-добре да се заеме с изкореняване на недостатъците. Той проектира и сглобява своя собствена автоматична писалка.

След година Джордж Паркър вече се занимава с предприемачество в областта на писалките. От 1888 година си поставя за цел да произведе най-добрата писалка и основава собствена фирма Parker Pen Company.

През 1889-а била произведена и патентована първата писалка „Parker”. И това е само началото. Мечтата на Паркър да създаде по-добри писалки е осъществена с голямото изобретение на 1894-а – Lucky Curve. Тази система значително намалява изтичането на мастило, което е основен недостатък при първите автоматични писалки.

Едва през 1904 г. е патентована писалката с резервоарче.

През 1906-а е пусната в продажба писалката EMBLEM с нарисувани на нея емблеми на тайните общества. Тази писалка се явява прототип на сегашните изделия от направлението B-to-B, предназначени за корпоративния пазар.

Резултат с изображение за Parker Duofold

През 1921 г. е създадена емблематичната икона на Parker – Parker Duofold. Въпреки значителното си тегло и доста по-високата цена в сравнение с писалките от онова време, Duofold постига незабавен успех и то по времето, когато САЩ преживяват икономическа депресия. Например Артър Конан Дойл започва да използва изключително Duofold.

По времето на Великата депресия множество по-малки компании производители на писалки изчезват, а други изпадат в несъстоятелност. За разлика от много компании в бранша, в Parker решават да не правят компромиси и продължават да продават на първоначално определената цена. Много от техните по-стари потребители оценяват тази стъпка като запазване на високото реноме – своето и на фирмата.

Първият Parker 51 (с бутален или гумен резервоар за мастилото) е произведен през 1939 г. и става световен фаворит, задминавайки останалите три американски компании- производители на писалки, преживели Великата депресия: Sheaffer, Waterman и Eversharp. Скоро Parker 51 е описван като „най-съвършената писалка произвеждана някога”.

През 1964 г. излиза разкошният Parker 75, продиктувал новата модна линия с почти изцяло оголен писец.

Резултат с изображение за Parker 75

Parker посреща 1993 г. с пускането на колекцията Sonnet и жъне същия успех като Duofold преди повече от 70 г.

През 2004 г. идва ред на Parker 100 с едва подаващ се златен писец и става лицето на Parker за 21 век. Тази серия излиза до 2007 г., като е разграбена от колекционери, обикновени ценители на добрите писалки с мастило и за подарък.

Пак през 2004 г. Parker неочаквано преживява сериозен удар: компанията Pearl & Black, която дълго време осигурява материалите за Duofold, преустановява бизнеса си за три години. След това тържествено е обявено, че „поради всеобхватно търсене” писалката – повече от всяка друга представляваща наследството на артистичната и културната изисканост – е отново е на пазара.

Резултат с изображение за Parker 100

Идеите, мечтите и стремежите на конструктора-естет Джордж Паркър преживяват века на практичните химикалки, принтери, ксерокси и компютърни екрани. Това е създаденият от самия него „паметник неръкотворен”.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Райнер Мария Рилке: Красотата не е друго, освен начало на ужаса

Райнер Мария Рилке е роден на 4 декември 1875 г. в Прага, но е смятан за австрийски поет, тъй като пише главно на немски...

Маргарита Петкова: Зззззззлоба, зззззззавист… Зззззащо, бе?!

Завистта е един от седемте смъртни гряха. Не съм ги измисляла аз. Обаче имам собствена трактовка върху темата. Завистта поражда по някакъв необясним начин...

Смъртта е път, който вече си изминал ~ Жерар Филип

След себе си той оставя жив образа на пролет и младост. Красив, талантлив, аристократичен, скромен в живота, блестящ на екрана. Филмите на Жерар Филип...

Драмата „Непознати“ e големият победител на Британските независими филмови награди (видео)

Драмата "Непознати" (All of Us Strangers) e големият победител на Британските независими филмови награди (BIFA), предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Непознати" спечели седем отличия, след...

Кокошката е само средство за яйцето да създаде друго яйце ~ Самюъл Бътлър

Самюъл Бътлър живее и твори по време на Викторианската епоха. Известен е най-вече с утопичната си сатира „Erewhon“ и полуавтобиографичния му роман „The Way...