Пластмасовите бутилки могат да предизвикат диабет

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Американски учени откриха преки доказателства, които свързват ключов химикал в пластмасовите бутилки с по-висок риск от диабет тип 2, съобщи сайтът на в. „Индипендънт“.

Този химикал – бисфенол А, който се използва и в други опаковки за храна и напитки, може да намали чувствителността към хормона инсулин, който регулира метаболизма на захарта.

Резултатите са публикувани в сп. „Диабет“ (Diabetes). Те ще бъдат  представени на научни срещи на Американската асоциация по диабет от екип от Калифорнийския политехнически университет. Учените призовават американското Управление за защита на околната среда да преразгледа безопасните норми за излагане на бисфенол А в бутилките и опаковките за храна.

И предишни изследвания показаха, че бисфенол А може да наруши човешките хормони. Той е свързван с поява на диабет, но досега не е оценявано пряко дали попадането му у възрастни хора увеличава риска от автоимунното заболяване.

Изследователите разпределят на случаен принцип 40 здрави възрастни да получават плацебо или около 50 микрограма на килограм от телесното им тегло бисфенол А дневно.

Тази доза бисфенол А е количеството, което понастоящем е е прието за безопасно в САЩ.

Хората, на които е бил даден бисфенол А, са били по-малко чувствителни към инсулин след 4 дни.

„Тези резултати предполагат, че може би безопасната доза в САЩ трябва да бъде преразгледана“, предупредиха изследователите.

Според тях намаляването на излагането на BPA чрез подходи като използването на бутилки от инокс или стъкло и консерви без бисфенол А може да намали риска от диабет.

Пластмасовите бутилки са разпространени масово в целия свят поради тяхното удобство, но все повече изследвания пораждат опасения за въздействието на химическите им компоненти върху здравето.

Снимка: Pixabay

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пабло Неруда: Обичам любовта, където двама си делят и хляба, и леглото

Неруда е известен с любовната си поезия, заради която получава Нобелова награда за литература през 1971 година. Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто (каквото е неговото...

Непреодолимото отсъствие на Миряна Башева

Поетесата Миряна Башева е родена в София на 11 февруари 1947 г. Завършила руска гимназия и английска филология, без да се дипломира. Прописала поезия...

Аристократът, за когото музиката беше всичко ~ Вили Казасян

Маестро Вили Казасян е композитор, диригент, аранжор, пианист. Ражда се на 8 декември през 1934 година в София. Завършва ВМЕИ - София, днешния Технически...

„Гладиатор 2“ идва на 15-и ноември (видео)

На 15 ноември е българската премиера на „Гладиатор 2“, съобщават от „Форум филм“. През 2000 г. режисьорът Ридли Скот покори света с мегахита „Гладиатор“, станал вторият най-касов филми...

Броени дни до концерта на легендата Грегъри Портър

Един от най-гениалните джаз и соул музиканти, двукратният носител на Грами, Грегъри Портър избира за втори път Античния театър за гостуването си у нас....