Пространството за култура „Червената къща“ отново ще отвори врати

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Eдин от символите на културния живот в столицата – „Червената къща“, отново ще отвори врати през есента, съобщават от продуцентската компания Artvent. Емблематичната сграда се намира на ул. „Любен Каравелов“ 15 и е била дом на и творческо ателие на скулптора Андрей Николов.

През годините пространството отваряше и затваряше врати неколкократно по различни причини. Там се помещаваше Центърът за култура и дебат, имаше идеи да се превърне в музей на Андрей Николов, за известно време се отдаваше и под наем. В момента „Червената къща“ е със споделена собственост между наследниците на Николов и Националната художествена галерия. Artvent е сключила договор с наследниците и е наела залата и втория етаж на сградата. Компанията е основана през март 2021 г. и се занимава с продуцирането и организирането на театрални постановки и големи музикални събития.

Идеята на новите наематели е да подкрепят независимата сцена. Плановете са „Червената къща“ да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства и др.

От юни е отправена отворена покана за представяне на артистични идеи, които да бъдат включени в репертоара на сцената на „Червената къща“ за Сезон 2024/2025 (може да се кандидатства тук). Поканата е отворена за професионални артисти и колективи от различни области на изкуството и има за цел да превърне „Червената къща“ в алтернативно и модерно пространство за млади и прогресивни творци. Това е част от новата концепция за развитие на пространството и възвръщането на облика му като значимо място на културната карта на София, казват организаторите.

Пространството за култура „Червената къща“ отново ще отвори врати

Artvent е основана през март 2021 г. от журналиста и част от екипа на сайта Grabo.bg – Ваня Симонска, бившия търговски директор на Grabo.bg – Атанас Боев и съоснователя на Grabo.bg, Trendo.bg и 1ForFit – Велизар Величков. По-късно към тях се присъединява Кирил Киров – Кико (Brigada&Co., Global Films, LeaderClass), а от средата на миналата година в мениджмънта се включва и актьорът Захари Бахаров („База Х“). Най-новото попълнение в ръководството е още актьорът Деян Ангелов.

За себе си компанията казва, че работи в продуцирането и организирането на театрални постановки и големи музикални събития. Работи с актьори като Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Владимир Зомбори, Весела Бабинова, Елена Телбис, Бойко Кръстанов, Стефания Колева и др. Artvent стои и зад организацията на големи концерти и събития в „Арена София“ на Любо Киров, Миро, „Като две капки вода: Финалът“ и др.

Снимки: Artvent

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Живея от теб

"Не ми пука, че ще умра - единственият ми страх е, че ти ще умреш. Далеч по-важен от каквото и да било, от каквато...

Джордж Оруел: Ние не унищожаваме враговете си. Ние ги променяме.

Думата „оруелски“ днес е универсален синоним за всичко, което е репресивно или тоталитарно, а историята на Уинстън Смит, обикновен човек от онези времена, продължава...

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години...

Орлин Горанов пее най-обичаните си песни на Летния театър в Пловдив

Орлин Горанов - изпълнителят на една от най-красивите български поп-песни “Светът е за двама” (“Даже мен да ме няма…”), пристига утре в Пловдив за...

Георги Черкелов: Едно от най-несъвършените неща на нашата планета е човекът

Георги Черкелов се ражда на 25 юни 1930 година в Хасково. Намерението му да завърши Право не се увенчава с успех и поривът на...