Режисьорът Виктор Божинов съди продуцента на „Голата истина за група „Жигули“ (видео)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Режисьорът Виктор Божинов заведе дело срещу Кръстьо Ламбев и неговата фирма „Консепт студио“, които са продуценти на филма „Голата истина за група „Жигули“. Това съобщи самият той в своя профил във „Фейсбук“ тази сутрин.

Причините са „неизпълнение на клаузи в договора, които дефинират начина на разпределение на приходите от различните ползватели“.

„Филмът имаше изключителен успех, но към момента никой от авторите не е видял цялостен и подробен отчет за приходите, на базата, на който да се прецизират договорените отчисления за използване“, пише Божинов.

„Голата истина за група „Жигули“ е най-гледаният български филм за 2021 г. – със 155 хиляди зрители на голям екран, макар че дебютира в тежък период – в първите дни след отварянето на кината след локдаун, при 30% ограничение на публиката в салоните. Той е и в Топ 10 на най-гледаните български ленти за последните трийсет години изобщо.

Божинов, който е автор и на филма „Възвишение“ (2017) и сериала „Вина“ (2023), припомня в поста си, че „Жигули“ е бил заснет с нищожен бюджет в условията на ковид пандемия и „голяма част от екипа работи на много занижени ставки, само и само да се случи“.

Според него договорът е изисквал от продуцента да се отчита на всеки 6 месеца в първите години на използване. „То не беше криене, то не беше лъгане със сроковете, то не бяха опити да се крият приходи и да се претендира за огромни разходи. Последният ни разговор беше, че той ще даде отчети до края на месец декември 2022 година – нищо. Филмът мина силно по кината и в онлайн платформи, беше излъчен няколко пъти в най-гледаното време на една от най-големите частни телевизии. Многократно повтарян в дъщерните канали! Приходите от реклами са доста! Да не говорим за всичките кабелни оператори, които препредават програмите и събират такси! ДО АВТОРИТЕ – НИТО СТОТИНКА“, възмущава се Божинов.

Режисьорът нарича бившите си партньори „случайни хора, които са примамени само от парите“.

Божинов обвързва случилото се с него и екипа му с прилагането на Закона за авторското право и сродните му права и начина, по който се третират авторите на аудиовизуална продукция. „Това е един от малкото случаи, в които съм успял да уговоря изплащане на възнаграждение за последващо използване. Какво остава да се каже за другите договори, в които такива клаузи изобщо няма? Крайно време е законът да зададе работещи правила, които да създадат баланс и справедливост!“, призовава той и за законодателна инициатива.

„Консепт студио“, създадено през 2011 г. от Кръстьо Ламбев, е продуцент на още редица български филми – „Петя на моята Петя“, „Диви и щастливи“, „Ятаган“, „Игра на доверие“, „Шибил“, „Засукан свят“, „Лошо момиче“, „Маймуна“. В една от последните сесии на НФЦ за игрални филми (декември 2022-ра) на първо място за субсидия над 600 хил. лв. бе класиран също проект, подкрепен от „Консепт студио“ – „Ян Бибиян“ по сценарий на Захари Карабашлиев и с режисьор Явор Гърдев.

В портфолиото на компанията е и „Бягство“ – последният засега игрален филм на Виктор Божинов, който нямаше зрителския успех на предишните му две ленти „Възвишение“ и „Жигули“. В иска или поне в своя Фейсбук пост режисьорът не споменава за неизпълнени задължения на продуцента във връзка с „Бягство“.

В коментарите под поста на Божинов Мая Дражева от БНТ твърди, че той не е единственият, който съди Кръстьо Ламбев.

Източник: СЕГА

Снимка: Ангел Юруков – Божинов с част от екипа си на снимачната площадка на „Голата истина за група „Жигули“

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...