„Същински ангели“ от Мортен Пепе e от задължителните романи на последното десетилетие

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Основаващ се на реална история, разтърсващ и помнещ се дълго, романът „Същински ангели“ от Мортен Пепе (изд. „Персей“, превод Росица Цветанова) става бестселър в Дания с близо 50 000 продадени екземпляра и е номиниран за престижни награди. Днес, пет години след излизането си, романът има статут на култова класика и е считан за едно от задължителните четива от последното десетилетие. Сравненията, които поражда, са с „Хладнокръвно“ на Труман Капоти и „Пътят“ на Кормак Маккарти.

Симон току-що е излязъл от затвора, където е лежал за участието си в немотивирано жестоко убийство. Той се е преместил далеч от Копенхаген,  за да създаде нов и безопасен живот за малкото си семейство, въпреки че демоните от миналото го преследват.

Братовчед му Мики планира да избяга от охранявания младежки затвор, където побърква персонала и останалите затворници.

А в копенхагенския квартал Амагер Джамил се опитва да върне живота си към нормалното след престой в психиатрична болница, но не може да избяга от мисълта да отмъсти на Мики и Симон, които преди няколко години са убили най-добрия му приятел Зеки.

„Същински ангели“ е портрет на младите хора на ръба на обществото – изоставени от външния свят, изгубени в системата, оставени на собствения си гняв.

Няма налично описание.

Ето посланието на автора: „Познавате тези момчета. Най-вероятно сте ги срещали или чували преди, но за щастие само за кратко. Те са тези, с които не искаме собствените ни деца да се мотаят. Лошите деца. Децата, за които предполагаме, че нашата социална държава и мрежа за социална сигурност ще се погрижат. За съжаление това не винаги е така. Далеч от това е.

Вместо това тези млади хора са оставени да се задушават в безмилостната си съпротива срещу обществото, от което трябва да бъдат част. Те се хранят с гнева и омразата си, привлечени са от образите на врагове, които удобно си въобразяват. Защото докато има кого да мразите, кого да обвинявате, можете да почувствате, че имате думата в собствената си безнадеждна ситуация. „Това, което свързва хората, не е споделянето на хляба, а споделянето на враговете“, пише Кормак Маккарти в „Кървав меридиан“.

Но това е и историята на момче, което губи всичко в деня, в който губи най-добрия си приятел, както и за несправедливия срам и вина, които носи със себе си след това. Това е историята на една невинна жертва, която в крайна сметка плаща най-високата цена.

Оставям моя роман в ръцете ви и ви благодаря, че му вдъхвате живот и той ще заживее в ръцете, ума и сърцето ви.“

Мортен Пепе Архиви - Страница

Сюжетът на „Същински ангели“ има зловеща връзка с действителността, защото се основава на безсмисленото расистко убийство на 14-годишен емигрант вестникар през 2008 г.

Мортен Пепе пише с впечатляваща съпричастност и голяма правдоподобност за безнадеждната среда на изгубените момчета от Амагер. Разкайващият се Симон, леденостуденият психопат Мики и психически увреденият Джамил са обрисувани с усет за причините, поради които коловоза на живота им се срива. Същевременно стилът на Пепе е изпълнен с ярки образи.

Книгата на Мортен Пепе е изборът на посолството на Дания за предстоящата Нощ на литература в края на септември.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...

Цигареният дим след теб

"Как да предизвикам нова среща? Убедена, че ще ми е достатъчно само да го видя отново, за да се освободя напълно, кръстосвах местата, където...