СГХГ представя над сто творби на Генко Генков, създадени в периода от 1949  до 2005 година (галерия)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

През 2006 г. Софийска градска художествена галерия представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 до 2006 година. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе.

Днес, седемнадесет години по-късно, по повод 100 годишни от рождението му, екипът на галерията подготви две изложби в залите си и във филиала –  галерия „ Дечко Узунов“. Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество.

В залите на СГХГ настоящата ретроспективна изложба представя над сто творби на Генко Генков, рисувани в периода от 1949  до 2005 година. Създал е огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините  за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски –  понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични,  сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатни цветови съчетания.

По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В галерия „Дечко Узунов“ експозицията „В търсене на образа“,  предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура” при Столична община.

Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Национален дарителски фонд „13 века България“, с медийното партньорство на БТА и със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната.

Творбите в изложбата от колекцията на Софийска градска художествена галерия са реставрирани с финансовата помощ на Национален дарителски фонд „13 века България“.

По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Куратори: Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор: Ана Топалова

Дизайн на зали в СГХГ и „Дечко Узунов“ и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова

Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова.

Изложбата може да се види до 12-и ноември.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Избрани цитати от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек е един от най-големите американски писатели на ХХ век. Автор, разкрил истинското лице на Америка, съумял да покаже с потресаваща сила нейната...

Елизабет Тейлър: Сипи си едно питие, сложи си червило и се стегни! (видео)

Едва на 9 е когато снима първия си филм, но става първата актриса, която минава границата за хонорар от един милион долара за ролята...

Валентин Ангелов показва живопис, рисунка и рисувана керамика в галерия „Ракурси“

„Пътуване“ на Валентин Ангелов  Вернисаж: 28 февруари, 18 :30 - 20:00 ч. Галерия „Ракурси” - София, ул. „Хан Крум”4а Галерия „Ракурси” има удоволствието да представи изложбата  „Пътуване” на...

Лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете ~ Лорънс Дърел

Лорънс Дърел (1912-1990) прекарва почти целия си живот извън Англия – в Индия, о. Корфу, Египет, бивша Югославия, о. Родос, о.Кипър, Аржентина и Южна...

Славчо Пеев почина в съня си

Светослав Пеев напусна видимия свят месец преди да навърши 85 години. Актьорът до последно играеше в няколко спектакъла, макар че здравето му бе разклатено....