След повече от 100 години първа изложба на автентични български килими в Париж (снимки)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За първи път след повече от век, оригинални български килими от 19 и 20 в. ще бъдат представени във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж, инициатор и организатор на събитието.

От 18 април до 14 юни т.г., във френската столица ще бъдат изложени 35 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот /българска територия до 1878 г. /, собственост на частна колекция.

Бутиковата изложба „ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство“ включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.

Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г, изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел „Балабанов“ получава сребърен медал от изложението.

От 1900 година до сега, това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Проектът предвижда и книжно издание, което ще събере над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика.

То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от 18, 19 и 20 век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен – приятел на България и притежател на най – богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килими от различни региони на страната.

Холандец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.

„ИСТОРИЯ В ЦВЕТОВЕ.350 години българско килимарство“ е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина.

Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.

Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни и лекция, акцентираща опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

Изложбата може да бъде разгледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

Снимки: Евгени Иванов

ARTDAY.BG 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...