Светът преживява нов тежък епизод на избелване на коралите

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Светът понастоящем преживява тежък епизод на избелване на коралите за втори път в рамките на десет години, като някои части от Големия бариерен риф в Австралия са застрашени от изчезване след месеци на рекордно повишаване на температурата на водата в океана, съобщават осведомителните агенции, позовавайки се на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

„От февруари 2023 г. до април 2024 г. се наблюдава значително избелване на корали в северното и южното полукълбо на всеки голям океански басейн“, каза Дерек Манзело от NOAA.

Явлението е потвърдено във всички тропически региони и по-специално във Флорида, в южната част на САЩ, Карибите, Бразилия и източната тропическа част на Тихия океан. Избелване на корали се наблюдава в най-малко 53 държави, територии или местни икономики.

Въпреки че избелването може да доведе до гибелта на коралите, то е обратимо явление, тъй като засегнатите корали могат да оцелеят, ако температурите се понижат и ако се намалят други стресови фактори, като прекомерен улов или замърсяване.

Избелването се случва, когато изложените на стрес корали изхвърлят водораслите, които са техен източник на храна и им придават цвят. Ако явлението е силно и продължително, коралите могат да загинат.

Последиците са многобройни. Избелването засяга не само океанските екосистеми, но и човешкото население, като оказва влияние върху продоволствената му сигурност и местните икономики.

Кораловите рифове са важни екосистеми, които поддържат подводния живот, защитават биоразнообразието и забавят ерозията. Освен това те подпомагат местната икономика чрез туризма.

Настоящият епизод на избелване е четвъртият, регистриран от NOAA от 1985 г. насам. Предишните епизоди са наблюдавани през 1998 г., 2010 г. и 2016 г.

Избелването на коралите се наблюдава в различни региони от известно време. В най-голямата екосистема на коралови рифове в света, Големия бариерен риф в Австралия, през 2022 г. избелването е засегнало 90 процента от оценените корали.

Кораловият риф във Флорида, който е третият по големина, преживя значително избелване миналата година.

За да бъде обявено обаче събитие в световен мащаб, трябва да бъде документирано значително избелване във всеки от основните океански басейни, включително Атлантическия, Тихия и Индийския океан, както в северното, така и в южното полукълбо.

Последното мащабно избелване на корали приключи през май 2017 г. Предизвикано от мощния климатичен феномен Ел Ниньо, който затопли Световния океан, то продължи три години и беше определено като по-тежко от предишните две през 2010 г. и 1998 г.

Тазгодишното избелване на корали последва обявяването на 2023 г. за най-горещата година в историята.

Снимка: АП/Alfredo Lee

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...