Том Кланси, литературната машина за пари

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Том Кланси, който пет пъти е бил на върха на класацията на бестселърите на New York Times, е едно от големите имена в съвременната световна литература, пише Businessweek.

В издателския свят е трудно да се правят точни изчисления, но при всички положения Кланси е буквално литературна машина за пари.

През 1984 г. продава романа си „На лов за Червения октомври“ (The Hunt for Red October) за 5000 долара на Naval Institute Press. Незабавният успех бързо му носи 1,3 млн. долара и поредица от още доходоносни сделки. Следват договори за три книги на обща стойност 3 млн. долара – доста щедра сума за издателския свят през 1980-те г.

Ето и кратко описание на популярността на Кланси: Стивън Кинг е автор на най-големите бестселъри в художествената литуратура през 1986 и 1987 г. с романите си „То“ (It) и „Томичукалата“ (The Tommyknockers). Кланси обаче печели следващите две години с „Кардиналът от Кремъл“ (The Cardinal of the Kremlin) и „Реална заплаха“ (Clear and Present Danger). За сравнение Кланси продава с около 300 000 книги повече от Кинг.

Десет години по-късно Кланси вече е несравнима литературна суперсила. През 1997 г. той има зад гърба си сделки за книги за на 100 млн. долара.

С парите си Кланси си купува имение, танк, дял от бейзболния отбор Baltimore Orioles и няколко чифта кожени якета и слънчеви очила.

По романи на Кланси са снимани и четири игрални филма с именити актьори: „На лов за Червения октомври“ (The Hunt for Red October), „Патриотични игри“ (Patriot Games), „Реална заплаха“ (Clear and Present Danger) и „Всички страхове“ (The Sum of All Fears). Общо филмите са донесли 616 млн. долара в кината.

Името на Кланси даде сериозен тласък и на компанията за видео игри Red Storm Entertainment, която произведе поредица от хитове, включително „Дъга шест“ (Rainbow Six) и „Призрачен екип“ (Ghost Recon). Когато фирмата бе придобита от Ubisoft през 2008 г. Кланси сключи сделка името му да остане върху игрите.

Феновете на Кланси все още могат да купят много игри, базирани на книгите му.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...

Оскар Уайлд: Грешката ми бе в това, че се разделях с теб твърде често…

На днешната дата, 25 май, през 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно...