Уволниха сръбски актьор от „Белият лотос“ заради войната в Украйна

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Американският телевизионен канал НВО ще изплати на сръбския актьор Милош Бикович („Южен вятър“) пълния му хонорар за участие в третия сезон на сериала „Белият лотос“, въпреки че той бе освободен от задълженията по договора си. Бикович се раздели с продукцията след обвинение, че подкрепя руската инвазия в Украйна. Актьорът каза, че ще дари хонорара за благотворителност, съобщава сръбската телевизия N1.

Милош Бикович трябваше да участва в шест от осемте епизода на третия сезон на сериала „Белият лотос“. Стрийминг платформата обаче прекрати сътрудничеството си с него след реакцията на Украйна. „HBO, не ви ли притеснява да работите с човек, който подкрепя геноцида и нарушава международното право?“, попита украинското Министерство на външните работи.

„Решихме да се разделим с Милош Бикович и неговата роля ще бъде преразпределена“, заяви говорител на телевизията в съобщение, изпратено до АФП, без да се съобщават повече подробности.

Милош Бикович получава медала „Пушкин“ от Путин в Кремъл през 2018 г.

Сръбският актьор отрече да подкрепя войната в Украйна и осъди „целенасочената кампания“ срещу него, застрашаваща „същността на свободата на изкуството“, отбелязва агенцията. „Израснах в страна, разкъсвана от война“, написа той в социалната мрежа „X“, припомняйки конфликта в бивша Югославия. „Никога не бих пожелал на някого такова нещастие. По света има все повече и повече активни конфликти. Всеки от тях е различен. Всички те се разкъсват взаимно“, добави той и изрази надежда, че „всички те ще приключат“.

36-годишният Милош Бикович получи руско гражданство на 24 февруари 2021 г., една година преди началото на инвазията в Украйна. През 2018 г. президентът Владимир Путин му връчи медала „Пушкин“ за принос към културата на страната. Участвал е и в няколко руски филма.

„Беше изключителна чест за мен да работя с (режисьора) Майк Уайт в такъв сериал. Моят мотив за участие в проекта беше изключително актьорското предизвикателство. Тъй като няма да се стигне до реализацията, искам да насоча хонорара си към тези, които ще ни представляват утре в света“, посочи Бикович пред белградския вестник „Блиц“ по повод подготовката за „Белия лотос“. Той ще дари парите за хуманитарни каузи, като помощ за образованието и професионалното усъвършенстване на младежи.

Междувременно Асоциацията на драматичните актьори на Сърбия изрази „най-дълбоко съжаление“ по повод решението на НВО, допълва N1. „Тъжно е, че живеем във време, в което е толкова лесно да обвиниш някого в „подкрепа на геноцида“ и „нарушаване на международното право“, без каквото и да е разглеждане на гласа на обвинения“, посочиха от асоциацията.

Снимките за трети сезон на „Белият лотос“ трябва да започнат в Тайланд този месец. През януари актрисата Дженифър Кулидж беше отличена с „Еми“ за най-добра поддържаща женска роля за участието си в поредицата.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...