Във Флорида цензурират Шекспир в училищата заради „сексуално съдържание“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Учениците в американския щат Флорида ще четат отсега нататък в час само извадки от пиесите на Уилям Шекспир, а не пълните текстове, по силата на преработените ръководства за учебни програми, предаде Асошиейтед прес. Указанията за преподаване бяха актуализирани, отчасти за да се спази измененият щатски закон за родителските права в образованието, който ограничава уроците със сексуално съдържание, уточнява световната новинарска агенция.

Промените в учебните ръководства в държавните училища в окръг Хилзбъро бяха направени в съответствие с новото законодателство на щата Флорида, което ограничава учебни материали, „съдържащи порнография или неприлични изображения на сексуално поведение“ по подразбиране.

Сред другите причини за промените са преразгледаните щатски норми на преподаване и усилията да бъдат накарани учениците да четат по-широк спектър от книги по обновените конспекти за държавните изпити, обявиха окръжните училищни власти.

В няколко пиеси на Шекспир има недвусмислени каламбури и намеци, а в „Ромео и Жулиета“ се подразбира, че главните герои са осъществили предбрачен сексуален акт, отбелязва АП относно доводите за гореспоменатото решение. Оригиналните текстове на шекспировите произведения ще бъдат достъпни за разглеждане в медийните центрове към училищата, уточниха от училищния окръг, който покрива района на град Тампа.

„Преди всичко трябва да е ясно, че ние не сме изключили Шекспир от колежанската си учебна програма. Учениците ще имат пред себе си книгите му, от които ще четат определени откъси“, гласи изявлението. „Ръководствата на учебните програми биват периодично преработвани и подобрявани в хода на учебната година, за да отговорят на зададените норми на щата и на действащия закон“, се допълва в текста.

Решението в Тампа е последното последствие от закона, приет от Законодателното събрание на щата Флорида, което през последните две години е контролирано от републиканците и е подкрепяно от губернатора Рон Десантис (сега кандидат за президентската номинация на Републиканската партия – бел. ред.). Първият закон, наричан от критиците „Не казвай гей“, беше приет миналата година. Той забраняваше обсъжданията по време на час в долните класове на сексуалната ориентация и половата идентичност.

Вторият закон, одобрен тази година, разшири обсега на забраната и за горните класове. Освен това той забранява на ученици и учители да използват местоимения, които не съответстват на биологичния пол на даден индивид, и прави по-строга процедурата, по която хората могат да оспорват написаното в училищните учебници. Тогава законодателите от Републиканската партия казаха, че целта на законопроекта е да запази децата от досег със сексуално съдържание.

Подчертавайки объркването относно това кое е позволено в училищата, съветникът по образованието на щата Флорида Мани Диас постави вчера „Ромео и Жулието“ в своя  списък с книги, които той препоръчва за четене на учениците през този месец.

„Препоръчаните книги за четене за този месец предлагат разнообразие от текстове, които учениците ще намерят за вдъхновяващи и които ще разпалят любовта им към грамотността“, каза Диас.

В Лейк Каунти, в района на Орландо, училищният окръг отмени решение, взето в отговор на закона за родителските права в образованието, наричан от критиците му „Не казвай гей“ и целящо да ограничи достъпа до популярна детска книга за двойка мъжки пингвини, които измътват и отглеждат заедно пиленце.

Училищният съвет в Лейк Каунти и представителите на образованието към щатската управа на Флорида внесоха миналата седмица до федерален съдия искане за прекратяване на дело по Първата поправка на конституцията на САЩ, заведено през юни от ученици и от авторите на въпросната детска книга „И с Танго стават трима“ (Питър Парнел и Джъстин Ричардсън – бел. ред.). Искът е насочен срещу новите закони във Флорида. В петък учителите от Лейк Каунти и служителите от щатския департамент за образованието оспориха делото с аргумента, че възрастовите ограничения за четене на „И с Танго стават трима“ са били отменени с решение на департамента, от което става ясно, че новият закон важи само за учебните часове, но не и за училищните библиотеки.

В книгата „И с Танго стават трима“ се разказва история по действителен случай, в която двойка мъжки пингвини в зоологическата градина в нюйоркския Сентръл парк се опитва да измъти камък с формата на яйце. Тогава гледач в зоопарка взима истинско яйце от двойка мъжки и женски пингвин и им го оставя. Излюпеното от мъжките пингвини пингвинче е кръстено Танго и е отгледано от двойката мъжкари. Произведението е в списъка на Американската библиотечна асоциация със стоте най-подлежащи на цензура книги за последното десетилетие.

Законът „Не казвай гей“ стана основа на конфликта между „Уолт Дисни“ и кандидата за президентската номинация на републиканците Десантис, като превърна войните в сферата на културата в движеща сила на неговата кампания. Губернаторът и законодателите републиканци взеха под контрол управата, под чиято юрисдикция е седалището на „Уолт Дисни Уърлд“, след като от „Дисни“ публично се противопоставиха на закона.

Колежанският учителски съвет отказа да промени програмата на своя курс по психология за напреднали, за да спази новия закон, независимо че в него са залегнали теми за половата идентичност и сексуалната ориентация. Колежанският борд обяви миналата седмица, че се надява преподавателите във Флорида да успеят да изкарат пълния си курс.

И докато учениците в много училищни окръзи се подготвят отново да влязат в класните стаи тази седмица, остава неясно дали всички изменения в учебната програма ще отговарят на законовите разпоредби, отбелязва Асошиейтед прес.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хайнрих Бьол: Чувствата могат да убиват силни неща като любов и омраза

Хайнрих Бьол се ражда на 21 декември 1917 г. в Кьолн в либерално католическо семейство на мебелист. През 30-те години успешно устоява да не...

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в СУ

Острожката библия, смятана за първата печатна Библия на славянски език, е изложена в Централната университетска библиотека на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“. Тя...

Мариус Куркински открива СОФИЯ МОНО 2024 с „Нашенец“

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“ между 17 и 25 юли. За радост на ценителите на театралното...

Паша Христова: Една българска роза в прегръдката на вятъра (ВИДЕО)

На 21 декември през 1971 година самолет на БГА "Ил-18", който трябва да лети за Алжир със 73-ма пътници на борда, катастрофира на летище...

Световни музикални виртуози на една сцена на „Pravets Art Nights“

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската...