Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей (видео)

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Версайският дворец разкрива за 400-годишния си юбилей част от многобройните си тайни, грижливо пазени векове наред. Макар да е един от най-посещаваните обекти във Франция, голяма част от помещенията и експонатите в палата, разположен в покрайнините на Париж, остават скрити. Заради годишнината управата му реши да повдигне още малко завесата и да представи на аудиторията непознати късчета от дългата история на Версайския дворец, започнала по времето на управлението на крал Луи XIII, минала през Френската революция и достигнала до днес.

Откритата наскоро специално за юбилея Галерия за историята на двореца е истинска съкровищница. Там е представена подробна информация за сградата, първоначално замислена като скромна ловна резиденция за монарха, а днес нейните 2300 помещения са разположени на площ от над 63 000 кв. метра. В четиривековната си история Версайският дворец преминава през множество трансформации, като най-значимите от тях са включени в специална експозиция, включително и с триизмерни архитектурни модели. Представена е панорама на важните моменти в историята на величественото здание от септември 1623 г., когато започват строителните дейности, до съвременността.

„Историята на Версай през тези 400 години … не само не е спряла, но и продължаваме да я разкриваме, възстановяваме, съживяваме“, каза пред АФП Катрин Пегар, която е начело на ръководството на замъка.

В новата галерия са подредени над 120 произведения на изкуството, някои от тях показани за първи път. Представени са портрети на петима френски крале –  Луи XIII, Луи ХIV, Луи XV, Луи ХVI и Луи-Филип – всеки от тях, оставил своя отпечатък върху историята на палата. Изложени са също скулптури, мебели, реликви от миналото, включително бюрото, на което е подписан Версайският договор през 1919 г., поставил край на Първата световна война.

Снимки и видеоархиви припомнят посещения на държавни глави и кралски особи. Не е отразена обаче най-скорошната визита – на британския крал Чарлз Трети, който този месец посети двореца, където френският президент Еманюел Макрон даде официална вечеря в чест на госта в Огледалната зала. Това засега е и последната визита на монарх във Версайския дворец.

Галерията има 11 зали, които са напълно обновени, обзаведени и модернизирани с помощта на цифрови технологии. Всяка от тях в хронологичен ред и тематично са представени произведенията, свързани с историята на палата. Доста от творбите са извадени от хранилищата и изложени за първи път, а други наскоро са придобити. Лоран Саломе, директор на Националния музей на двореца Версай и Трианон, каза пред френски медии, че някои от показаните шедьоври датират още от първите години на съществуването на двореца.

„Идеята е също така да покажем, че е налице една постепенна трансформация на палата Версай, който винаги е оставал жив през вековете, от създаването му до наши дни“, подчертава Саломе.

Разбира се, историческата галерия повдига завесата и за живота във Версайския  дворец. Показани са пана от покоите на кралица Мария Лешчинска, съпруга на Луи XV, които тя отчасти сама е нарисувала.

Галерията всъщност е вход към вътрешността на сградата. След разположената на първия етаж на северното крило изложбата, пътят води към основния апартамент на крал Луи XIV, а оттам към покоите на Мария-Антоанета и до историческите галерии от времето на Луи-Филип, разполагащи с около 6000 произведения на изкуството.

Тайните на Мария-Антоанета, съпруга на крал Луи ХIV, разкриват личните й покои, специално обновени и отворени за посетители по повод 400-годишнината на Версайския дворец. Частните й апартаменти включват спални, будоар, библиотека и салон. Оттук последната френска кралица бяга, преди да бъде арестувана по време на Френската революция.

Версайският дворец, който е сред най-посещаваните обекти във Франция, е посрещнал около седем милиона души през 2022 г. , сочи официалната статистика.

Източник: БТА

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...