Хенри VIII – скандалният крал

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Властелинът се жени шест пъти, а някои от кралиците губят главите си

Крал Хенри VIII е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. Става крал на Англия на 21 април 1509 година. За своя 55-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги, а сред наследниците му са емблематичните за английската история кралица Мери или по-известна като Кървава Мери, както и една от най-прочутите кралици – Елизабет Първа.

Първият брак на Хенри е уреден, династически брак, когато той е 12 годишен и все още не е провъзгласен за крал. Избраницата му е вдовицата на по-големия му брат – Катарина Арагонска, наследница на династиите на Арагон и Кастилия. Тя упорито твърдяла, че първият й брака така и остава неконсумиран, но истината е невъзможна за доказване.

Братът умира скоро и през 1509 г. Катрин става първата съпруга на 18-годишния Хенри Осми. От брака им се раждат шест деца. Петте от тях умират, а жива остава единствено Мери, която по-късно става популярна като кралица Кървава Мери. Наречена е така, защото искала всички да приемат католицизма и много хора, които й се противопоставили, намерили смъртта си само за една нощ.

Хенри анулира брака си с Катрин Арагонска, за да се ожени за Ан Болейн през 1533 г. Според слуховете покрай нея, тя имала 6 пръста на едната ръка, но и тази клюка остава непотвърдена. Заради Ан Хенри VIII скъсва отношенията с Папата – Църквата все още смята Катрин за негова законна съпруга.

От Ан Болейн монархът има дъщеря – бъдещата кралица Елизабет Първа, известна като Девственицата. Но три години след като Ан става кралица, тя е обвинена в кръвосмешение с брат си и двамата са затворени. Още няколко души са обвинени, че са заговорничили с кралицата срещу краля. Съпругата му и другите обвиняеми, са осъдени на смърт и обезглавени през 1536 г.

За своя трета съпруга Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди това и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и предходната и тази венчавка е тайна (през 1536 г.). Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на обвинената в кръвосмешение. Хенри просто не си губи времето. През 1537 г. Джейн умира по време на раждане.

Макар и белязано от това нещастие, събитието е велико, защото Хенри най-накрая има син (единствен). Става въпрос за Едуард, по-късно крал Едуард Шести. Той управлява Англия за малко, защото умира от туберкулоза. Интересно е, че именно Едуард вдъхновява Марк Твен да създаде образите от „Принцът и просякът”. Говори се, че Джейн е съсипала краля, защото той остава без съпруга цели 2 години.

Съпруга номер 4 е Ан от Клийвс, за която Хенри се жени през 1539 г. Бракът бил политически, тъй като братът на Ан е водач на протестантите в западна Германия. Целта на краля била съюз с тях срещу католическа Франция и Свещената Римска империя. След 1 година Хенри отново е без жена. Развежда се, защото политическото статукво не изисква двамата да са съпрузи, а и Ан била твърде грозновата.

Следващата дама, която очарова сърцето на Хенри е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Двамата минават под венчило 20 дни след развода с Ан, като се твърди, че кралят бил влюбен в нея. След година обаче тя е обвинена в изневяра. Обвинените за нейни любовници са обезглавени, както и тя самата. Екзекуцията й е изпълнена в Лондонската кула.

Последният брак на Хенри VIII, шести поред и последен, е с Катрин Пар през 1543 г. Именно тя погребва краля и даже успява да се омъжи още веднъж след това. На всичкото отгоре Катрин е женена два пъти преди да се омъжи за него.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Смелостта да си жив – фрагмент от Димитър Подвързачов

"Животът е река пред всекиго от нас. Някой е смел и глупав – хвърля се направо да я премине – и се дави. ...

Жокера 2 ще участва премиерно на филмовия фестивал във Венеция тази есен (видео)

Warner Bros публикува втория официален трейлър на дългоочакваното продължение Joker: Folie à Deux, връщайки Хоакин Финикс като скандалния антигерой от Готъм Сити – Жокера....

Здравка Евтимова на 65: Онзи, който не пише с думи, пише с делата си

Аз смятам, че талантът е нещо като болката. Когато ви боли нещо, не е нужно някой да ви каже: „боли те“, вие усещате. Това...

Бивш полицай открил античен саркофаг на плаж край Варна

МВР обяви в официално съобщение, че бивш полицай е открил на плажа  античен саркофаг с богата релефна украса. "Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на...

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...