Ярослав Хашек: Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Ярослав Хашек (1883–1923) е чешки писател. Автор е на много произведения – художествени и публицистични. Най-известната му творба е сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“, в който главен герой е мобилизираният в Първата световна война Йозеф Швейк.

Роден е в Прага в семейството на беден учител. За участие в политическа демонстрация е изключен от гимназията. От 1903 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Като юноша обича много да пътува и за няколко години обикаля Австро-Унгария (Словакия, Унгария, Галиция, Южна Полша), Балканския полуостров (през 1903 г. няколко седмици пребивава в България и написва фейлетон за пътуването си от Никопол до Русе), Венеция, Бавария.

През 1906 се присъединява към анархисткото движение. Води редовни лекции пред група работници и през 1907 става редактор на анархисткото списание „Комуна“.

До началото на Първата световна война Хашек написва над 1000 разказа. През войната е мобилизиран в Австро-унгарска армия, но през 1915 преминава фронтовата линия и се предава на руснаците. През 1918 г. постъпва в Червената армия, става член на ВКП.

В годините на Гражданската война редактира чешки, немски и унгарски списания. В края на 20-те години, поканен от чехословашка делегация, се връща в родината си. През1921 г. започва да публикува своето най-значимо произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада. С тези илюстрации Лада става световноизвестен. От романа излизат четири части, но той остава недовършен. На български романът е преведен великолепно от големия славист проф. Светомир Иванчев.

Ярослав Хашек

Представяме ви цитати на писателя:

Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот.

Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения.

 

Човек иска да бъде гигант, но в действителност е боклук.

Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.

След разврата и оргиите винаги идва моралният махмурлук.

На всичко трябва да се гледа безпристрастно. Всеки може да сгреши, а ако започнеш прекалено дълго да мислиш за нещо, навярно вече грешиш.

Исус Христос също е бил невинен — каза Швейк — и все пак са го разпнали. Кой ти бръсне невинните. Никога, никъде, никой не ги е бръснал.

“Затваряй си устата и продължавай да служиш.” – както ни казваха в казармата.

Нека е било, както и да е било, все е някак си било, още никога не е било, някак да не е било.

Без лъжа и измама също не може. Ако всички са почтени и мислят само за благото на другите, нямаше да спираме да се караме. Дори прекаленото добро понамирисва неприятно.

Не всички могат да бъдат умни. Като изключение трябва да има и глупави, защото ако всички са умни, на света ще има толкова ум, че от това всеки втори човек ще стане пълен идиот.

Не е на добре, когато човек изведнъж започне да философства – това винаги намирисва на делириум тременс…

Той тичаше след нея 2 седмици и винаги се връщаше бесен от телеграфния офис, като казваше за нея: „Тя е курва. Не иска да спи с мен.“

„Лайно”, каза той, колкото да завърже разговор.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Избрани цитати от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек е един от най-големите американски писатели на ХХ век. Автор, разкрил истинското лице на Америка, съумял да покаже с потресаваща сила нейната...

Елизабет Тейлър: Сипи си едно питие, сложи си червило и се стегни! (видео)

Едва на 9 е когато снима първия си филм, но става първата актриса, която минава границата за хонорар от един милион долара за ролята...

Валентин Ангелов показва живопис, рисунка и рисувана керамика в галерия „Ракурси“

„Пътуване“ на Валентин Ангелов  Вернисаж: 28 февруари, 18 :30 - 20:00 ч. Галерия „Ракурси” - София, ул. „Хан Крум”4а Галерия „Ракурси” има удоволствието да представи изложбата  „Пътуване” на...

Лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете ~ Лорънс Дърел

Лорънс Дърел (1912-1990) прекарва почти целия си живот извън Англия – в Индия, о. Корфу, Египет, бивша Югославия, о. Родос, о.Кипър, Аржентина и Южна...

Славчо Пеев почина в съня си

Светослав Пеев напусна видимия свят месец преди да навърши 85 години. Актьорът до последно играеше в няколко спектакъла, макар че здравето му бе разклатено....