Забраняват се вафлите и чипсовете в училище

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Най-чаканата промяна в училище скоро ще бъде факт. Слагат край на чипсовете и вафлите в школските бюфети.

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане.

В нея се забранява предлагането в бюфетите и в автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони, предаде Фокус.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично.

При предлагането на зеленчуци и плодове се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400 g кисело или прясно мляко и най-малко 35 g сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Многостранният цар Алкохол

"Разбира се, аз пиех. Пиех със своите гости и домакини. Освен това пиех и сам. Като работех за пет души, аз се смятах в...

Национален ученически конкурс за есе и разказ по повод 145 години от рождението на Йовков

"С много неща може да надари Бог някого, но няма по-голям дар от хубостта" – този цитат от Йовковия шедьовър "Песента на колелетата" е...

Ерих Фром: Бъди простодушен, но не и наивен

На нас, човешките същества, ни е присъщо дълбоко вкорененото желание да бъдем, да съществуваме - да реализираме способностите си, да действаме активно, да общуваме...

Над 30% от населението на България не чете

Една много солидна част от българското население въобще не чете. Това сподели проф. Александър Кьосев, филолог и експерт по културна история на модерната епоха....

Григор Вачков: Хуморът е най-сполучливото средство за самозащита

На 18 март 1980 г., в гр. София, на 47 години умира легедарният Григор Вачков. Роден в Трънчовица, той завършва лозаро-винарския техникум в Плевен...