Загадъчна лаборатория в Париж кара произведенията на изкуството да говорят

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Под градините Тюйлери в Париж, близо до Лувъра, посещаван от туристи от цял свят, тайнствена лаборатория, достойна за Джеймс Бонд, кара произведенията на изкуството да говорят. Това е Центърът за изследване и реставрация на музеите на Франция (C2RMF), който АФП успя да посети.

Зад блиндирана врата на 17 метра под земята, строго охраняваният център се простира на площ от 5900 квадратни метра. На три нива в него се помещават техническа платформа, ускорител на частици, наречен AGLAE (Accelerateur Grand Louvre d’analyse elementairе), помещения за изследване, където предметите на изкуството редовно се подлагат на медицински прегледи.

Уредници, радиолози, химици, геолози, инженери-металурзи, археолози – 150 специалисти и агенти работят в центъра, изследвайки всяка година хиляди френски и чуждестранни произведения на изкуството.

Тяхното техническо и технологично изследване дава възможност да бъдат характеризирани  материалите, от които са изработени, техния произход и възраст, както и методите на сглобяване и създаване, а също и невидимите с просто око промени в тях.

След това някои произведения се пренасят в реставрационните работилници, разположени в едно от крилата на Лувъра, както и във Версай, където въз основа на направените анализи се правят най-точните протоколи за тяхното състояние.

На разположение са също зала за прослушване и център за документация.

Сред най-известните произведения на изкуството, минали през лабораторията за серия от анализи, е прочутата картина „Мона Лиза“.

„Ние сме малко като НАСА, всеки със своите умения, или като „От местопрестъплението: Маями“. Нашите местопрестъпления са археологически находки, набор от произведения, за които се опитваме да разберем кой, как и защо ги е направил, подобно на полицейско разследване“, казва ръководителят на проекта Давид Бургари.

На разположение на специалистите е и грандиозният ускорител на частици AGLAE, инсталиран в края на 90-те години на миналия век. Той е единственият в света, който работи само с произведения на изкуството. AGLAE е линеен ускорител, за разлика от Големия адронен колайдер на ЦЕРН, който е кръгов, и освен това използва 1000 пъти по-малко енергия.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пабло Неруда: Обичам любовта, където двама си делят и хляба, и леглото

Неруда е известен с любовната си поезия, заради която получава Нобелова награда за литература през 1971 година. Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто (каквото е неговото...

Непреодолимото отсъствие на Миряна Башева

Поетесата Миряна Башева е родена в София на 11 февруари 1947 г. Завършила руска гимназия и английска филология, без да се дипломира. Прописала поезия...

Аристократът, за когото музиката беше всичко ~ Вили Казасян

Маестро Вили Казасян е композитор, диригент, аранжор, пианист. Ражда се на 8 декември през 1934 година в София. Завършва ВМЕИ - София, днешния Технически...

„Гладиатор 2“ идва на 15-и ноември (видео)

На 15 ноември е българската премиера на „Гладиатор 2“, съобщават от „Форум филм“. През 2000 г. режисьорът Ридли Скот покори света с мегахита „Гладиатор“, станал вторият най-касов филми...

Броени дни до концерта на легендата Грегъри Портър

Един от най-гениалните джаз и соул музиканти, двукратният носител на Грами, Грегъри Портър избира за втори път Античния театър за гостуването си у нас....