Застрашени от изчезване са 41 процента от земноводните животни, сочи проучване

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Застрашени от изчезване са 41 процента от земноводните животни заради унищожаване на местообитанията им, болести и климатичните промени, предадоха Ройтерс и АФП, като цитираха проучване, предава БТА.

Изводите са от нова глобална оценка, представена от природозащитници за 8011 вида земноводни – гръбначни животни, които обитават както водни, така и сухоземни места.

Положението в света е още по-тежко, отколкото при първата подобна оценка през 2004 г., когато 39 % от земноводните животни са сред застрашените видове, сочат актуализираните данни.

Човешката дейност и климатичните промени са нарушили деликатния баланс на нашата планета в ущърб на флората и фауната.

Земноводните са в най-лошо състояние сред гръбначните животни, като 27 процента от бозайниците, 21 на сто от влечугите и 13 процента от птиците са застрашени от изчезване според отделни оценки.

Оценката на земноводните се основава на сътрудничество на повече от 1000 световни експерти. Установяването на вид, който е застрашен от изчезване, означава, че е оценен като „критично застрашен“, „застрашен“ или „уязвим“ в т.нар. „червена книга“ на Международния съюз за опазване на природата – световната организация, която прави оценка на риска от изчезване на дивата природа.

„В най-голямата си част идентифицирането на защитени зони и планирането на опазването на видове е насочено към нуждите на бозайниците и птици. Земноводните са изпуснати от контрол“, казва Дженифър Людке от базираната в Тексас глобална организация с нестопанска цел „Re:wild“, координатор на групата от специалисти, изследващи земноводните към Международния съюз за опазване на природата и водещ автор на проучването, публикувано в списание „Нейчър“.

Земноводните се появяват за първи път преди повече от 300 милиона години. Днес съществуват три разреда земноводни: опашати (саламандри и тритони), като 60% от тях са застрашени от изчезване; безопашати (жаби) – 39 % са в опасност; и безкраки  – 16 %. От 2004 г. насам 306 вида са се приближили към изчезване, сочи проучването.

„Това, от което се нуждаем сега, е глобално движение, което да катализира възстановяването на земноводните по света“, казва природозащитникът от „Re:wild“ Келси Нийм, съавтор на проучването.

Изследователите идентифицират четири вида земноводни – жаба от Австралия, жаба от Гватемала, саламандър от Гватемала и жаба от Коста Рика, които са изчезнали от 2004 г. насам. Освен това те посочват 185 вида като „вероятно изчезнали“, без известна оцеляла популация.

Унищожаването на местообитанията и деградацията, причинени най-вече от животни земеделието и земеделските култури, остава най-често срещаната опасност, като засяга 93 процента от застрашените видове земноводни. Все по-голяма част от видовете са застрашени от болести и от климатичните промени, установяват изследователите.

„Земноводните са особено чувствителни към промените в заобикалящата ги среда, отчасти защото дишат през кожата си“, обяснява Нийм.

„Така че последиците от изменението на климата – повишена честота и интензивност на екстремните метеорологични явления, промените във влажността и температурата, повишаване на морското равнище и пожари – могат да доведат до загуба на ключови места за размножаване, повишена смъртност, влошаване на състоянието на местообитанията, и промени в местообитанията, които затрудняват земноводните да си намерят подходящи места за живеене“, добавя Нийм.

Пандемията при земноводните от заболяването хитридиомикоза е намаляла, но има нови опасения, че гъбичен патоген, наблюдаван в Азия и Европа, може да навлезе в Северна и Южна Америка, казват учените. В проучването се посочват и продължаващите заплахи от търговията с животни и лов за храна, осъществяван от хората.

Най-голямата концентрация на застрашени земноводни е установена на Карибските острови, в Мексико и Централна Америка, тропическия регион на Андите, Индия, Шри Ланка и Камерун, Нигерия и Мадагаскар.

„Земноводните имат невероятно разнообразие от размери, цветове и поведение. Те могат да бъдат толкова малки, колкото обикновената домашна муха, … и дълги като китайския гигантски саламандър“, казва Нийм.

„Земноводните са наши съюзници в разбирането на здравето на нашата планета“, казва Людке. „Когато опазваме и възстановяваме земноводните, защитаваме и възстановяваме сухоземните и водните екосистеми, опазваме генетичното разнообразие на Земята, инвестираме в бъдеще, в което целият живот – включително човешкият – ще бъде в състояние да се развива“.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...

Васил Найденов открива София съмър фест

София съмър фест за пета поредна година отваря вратите си в Южен парк II, за да посрещне почитателите на културните събития под открито небе....

Спомен за актьора-усмивка Димитър Манчев

„Ако не съм весел, какъв артист ще бъда!”. Така казваше приживе актьорът Димитър Манчев – една от емблемите на столичния Сатиричен театър, роден на...

Тимъти Шаламе ще играе звезда на тениса на маса във филм на режисьора Джош Сафди

Актьорът Тимъти Шаламе ще участва и ще продуцира филма "Марти Върховния" на режисьора Джош Сафди и независимата компания A24, съобщи "Варайъти". Източници, запознати с проекта,...