Анри НЕСТЛЕ – буржоата, който обичаше обикновените хора

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Основоположникът на корпоративната култура се раджа на днешния 10 август през 1814 година

Историята е бедна на факти, що се отнася до създателя на най-голямата компания, производител на храни и напитки в света.

Наследственият бизнес на Хайнрих (по-късно Анри) няма нищо общо с хранителната индустрия. Бащата на Хайнрих, Йохан Улрих Матиас, наследява стъкларски бизнес от баща си. Майката на Хайнрих – Анна Мария Катарина Ееман, също произлиза от семейство на стъклар.

Хайнрих Нестле е роден на 10 Август 1814 година. Той е единадесетото от общо 14 деца в семейството.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Поради липса на достатъчно архиви не знаем почти нищо за началното му обучение. По правило в буржоазните семейства по това време децата имат частен учител до 9-тата си година, а между 9 и 11 години посещават гимназия.

Преди да навърши 20 години Хайнрих вече е с 4-годишен стаж при Дж. И. Щайн, фармаколог. През 1839 година започва работа като квалифициран фармаколог – официално получава право да прави химични експерименти, да предписва и продава лекарства.

Именно това е времето, когато той сменя името си на Анри Нестле, с цел по-лесно адаптиране към социалната среда във Веве, Швейцария.

През 1843 година Анри купува едно от най-прогресивните производства за региона – на рапично семе, масла, ликьори, ром, абсент и оцет. Малко по-късно започва производството и продажбата на минерална вода и лимонада. В годините на икономическа криза (1845 – 1847) обаче се отказва от производството на минерална вода. А след сдружаването му с Кепел през 1857 г. двамата се концентрират върху газовото осветление и изкуствените торове.

В началото на 1860 финансовото положение на Анри Нестле е завидно стабилно и той мисли за женитба. Сватбата не закъснява. Анри и Анна Клементина Терес Ееман се женят на 23 май 1860 година във Франкфурт.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Не е възможно да се каже кога точно стартира проектът за разработването на бебешки храни. В основата на интереса му към изхранването на бебетата стоят няколко фактора – високата смъртност в собственото му семейство (от общо 14 деца, само половината доживяват до юношеските си години), познанията му на фармаколог и неговата съпруга.

Анри Нестле комбинира краве прясно мляко с брашно и захар, за да осигури заместител на майчиното мляко за деца, които не могат да приемат кърма. Анри извлича киселините и скорбялата от брашното и разработва своя продукт в сътрудничество с Жан Балтазар Шнецлер – учен, занимаващ се с проблемите на храненето. Обединяването на науката, бизнеса и високото качество поставят основата на бизнес стандартите на компанията Нестле, които се превръщат във водещи принципи, валидни и днес.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

В края на 1874 година Анри Нестле продава компанията. Със съпругата си се преместват в резиденция, която по-късно става известна под името Вила Нестле. Двамата продължават да помагат на хората, като правят обществени дарения за подобрение на инфраструктурата.

Анри Нестле-Ееман умира на 7 юли 1890 година, завещавайки на света адаптираните млека – алтернатива на майчината кърма. Той създава една корпоративна култура, която се характеризира с глобална ориентация, никакви компромиси с качеството, научно разработени храни и зачитане на регионалните особености.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....