„Мечтата ми е никога да не стана нормална“, казваше голямата Стоянка Мутафова

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Стояна-Мария Константинова Мутафова е една от най-обичаните и талантливи български актриси. Истинското име на актрисата е объркано в един театрален афиш и оттогава става позната като Стоянка.

Точно при завършването си, се ориентира към актьорското майсторство. Разбирайки къде иска да учи, баща ѝ пише писмо до директора на трупата с искане дъщеря му да не бъде приета, тъй като винаги е искал Стоянка да се занимава с археология. Нещата обаче се развиват в полза на актрисата.

Едва на 23-годишна възраст, през 46-та година, се жени за един от преподавателите си – чешкият режисьор Роберт Роснер, с него отиват да живеят във Виена за кратко, а после заради работата на Роснер се преселват в Прага. Там Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория.

Докато е в Прага се запознава и с втория си съпруг – Леонид Грубешлиев, от кого е и единственото дете на актрисата, дъщеря ѝ Мария Грубешлиева – Муки. След това се връща в България, като от 49-та до 56-та година радва публиката с таланта си в Народния театър “Ив. Вазов” .

Точно през този период се среща с любовта на живота си – актьорът Нейчо Попов. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”, заедно с легендите Калоянчев, Татяна Лолова и Парцалев. Където пък работи от 56-та чак до 1991 г.

През 2001 г. получава наградата “Паисий Хилендарски”, година по-късно, през 2002 г. орден “Стара планина”, I степен за приноса ѝ към българскиото театрално изкуство.

В началото на 2009-а заедно с Георги Калоянчев стават първите актьори, сдобили се със своя звезда на българската Алея на славата, а през 2015 г., на 93 годишна възраст, Стоянка влиза в Книгата за рекордите на „Гинес“ като най-възрастната активна театрална актриса.

„Мечтата ми е никога да не стана нормална“, казваше тя. Актрисата определяше себе си като „доста хаотична“ и „хулиганката на българския театър“.

За себе си тя споделя: „С мен не се живее лесно. Затова пък никога не е скучно“.

Отвращаваше се от напудрената доброта. Странеше от “вкаменелостите” – в личния живот и в професията и от всичко с етикет “обикновено”.

Винаги е желала да играе по-възрастни жени, за да „човърка“ въображението. По-интересни са ѝ ролите, които се намират на границата между трагичното и комедийното.

Макар и да е една от най-добрите комедийни актриси, признаваше, че не е по усмивките. „Аз винаги съм малко намусена, а когато не съм намусена съм опасно весела. А пък като съм весела, ставам опасна – до лудост стигам“.

Отнасяше се с ненавист към лицемерите.

Наричаха я „стихийното бедствие“, други „лудетината“, а за трети беше просто „диагнозата Мутафова“. Всички обаче са единодушни, че актрисата винаги е била свободна и е внушавала същото състояние на духа и на околните.

Тя е вписана в рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса в света“.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...

Едгар Алън По публикува първия криминален разказ в света

„Убийство на улица Морг“ не е полицейски случай, макар че изглежда точно така. Всъщност това е първият криминален разказ в историята, публикуван на днешния...

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...