Марлон БРАНДО , който отказа „Оскар“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Защо през 1973-а големият актьор бойкотира церемонията по връчване на филмовите отличия

На днешния ден, 27 март, през 1973 година американският актьор Марлон Брандо се отказва от наградата „Оскар” в знак на подкрепа на правата на индианците. Актьорът „взривява” меката на киното, бойкотирайки 45-ото раздаване на наградите.

В гимназията Марлон се изявява като проблемен ученик. Когато навършва 16 години, е изпратен от баща си във военно училище, но поради буйния си нрав е изключен в годината на дипломирането си. След това се мести в Ню Йорк и започва да посещава курса по актьорско майсторство на Стела Адлер. През 1947 г. постига невероятен успех с ролята си на Стенли Ковалски в пиесата на Тенеси Уилямс „Трамвай желание”. Участва и във филмовата ѝ адаптация, за която е номиниран за „Оскар” за най-добра мъжка роля. Печели престижното отличие през 1954 г. за изпълнението си във филма „На кея”.

Резултат с изображение за marlon brando tramway nommé désir

В „Трамвай желание“

Любопитен факт е, че въпреки големия си успех и симпатиите на публиката, Марлон Брандо едва не приключва кариера си през 60-те години на 20 в. Причина за това е тежкият му характер и груб език. Голяма част от режисьорите отказват да работят с него.

Филмовият му ренесанс настъпва благодарение на Франсис Форд Копола и неговия филм „Кръстникът”. Първоначално продуцентите на филма не искат и да чуят името Брандо, но всичко се променя още след първото му прослушване. Именно знаменитата роля на дон Вито Корлеоне донася втори „Оскар” на актьора.

Вместо да иде на церемонията обаче, актьорът изпраща там млада индианка. Въоръжава я с пространна реч от 15 страници, в които обяснява защо отказва статуетката. Представителката на Брандо е известна с две имена – Мари Крус и Сашийн Малкото перо. Носителка е и на титлата „Мис Американски вампир”, спечелена в конкурс две години по-рано.

Резултат с изображение за marlon brando oscar

Първи „Оскар“, 1955-а

Вечерта Сашийн излиза на сцената в рокля със знаците на племето апачи. Взема „Оскар”-а и на един дъх изстрелва, че Марлон протестира срещу начина, по който Холивуд третира индианците.

Изявата ѝ трае само 45 секунди. Минути по-рано зад кулисите я е спипал продуцентът на „Кръстникът” Албърт Руди, който я заплашва, че ще я ликвидира физически или ще нареди ареста ѝ, ако си позволи да говори повече от 45 секунди. Малкото перо очевидно взема на сериозно заплахата и словото ѝ е импровизирано. След това отива зад завесата и изчита всичките 15 страници на Брандо пред журналистите. Какво точно се случва с „Оскар”-а, попаднал в нейните ръце – не се знае. От тогава обаче киноакадемията приема правилото наградите да се вземат винаги лично.

Резултат с изображение за marlon brando oscar

Индианката Сайшийн, която отказва престижната статуетка от името на актьора

Изборът на Брандо да изпрати младата индианка има свое обяснение. Той подкрепя индианците още в края на 60-те години на миналия век, когато отива във Вашингтон и публично се застъпва за правата на червенокожите племена да ловят риба в изконните си земи.

За самия Марлон Брандо този „бойкотиран“ „Оскар” е втори. Печели първия 18 години по-рано. Статуетката обаче му е открадната през 1970 г. и Брандо умолява академията да му изпрати нова. Две години по-късно наградата отива при индианците. Третата статуетка пристига при актьора на старини. Той я получава през 1999 г. за цялостния му принос в историята на киното.

Иван Димитров

Заглавна снимка – The Huffington Pos

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Напусна ни скулпторът Антон Дончев

Отиде си известният скулптор Антон Дончев (1943-2024), съобщиха от Съюза на българските художници на своята страница във Фейсбук. Антон Дончев е един от най-ярките творци...

Пол Гоген – между щастието, скандалите и алкохола (ВИДЕО)

„Аз съм велик художник и го знам, защото е така.“ – това казва за себе си един от най-скандалните, но и най-талантливите, наистина, художници. Анри...

Очарователният образ на обикновения човек (видео)

„Беше висок метър осемдесет и осем и бе рус, хората често му казваха, че прилича на младия Гари Купър. Единственият човек, който го интересуваше....

Ден на Европа – празнуваме нашите истории!

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа – годишнината от историческата Декларация на Шуман през 1950 г., но и първата официална стъпка...

П. И. Чайковски, лечителят на човешката душа

„Виновник“ за създаването на едни от най-красивите балетни постановки - „Лебедово езеро”, „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”, които повече от век не слизат от сцените...