Кулата на Айфел – емблема за романтичния Париж (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Интересни факти за Айфеловата кула, открита на днешния ден преди 128 години

Айфеловата кула е една от най-известните забележителности в света. Построена е за Парижкото изложение през 1889 година и първоначално не е била замисляна като постоянна структура. Монументът се открива на днешния ден, 31 март. Срещу издигането ѝ са протестирали френски писатели и художници – намирали я за грозна и отвратителна метална маса.

Трябвало да бъде разрушена 10 години по-късно, но това така и не се случило. Започнали да я използват като радио антена.

Резултат с изображение за Tour Eiffel vintage

Посторяването ѝ отнема 2 години, 2 месеца и 5 дена. Била най-високата структура, построена от човек – до появата на „Крайслер Билдинг“ през 1930-а. За да стигнете до върха на Айфеловата кула, трябва да изкачите 1 665 стъпала. В деня на откриването ѝ асансьорите не са функционирали и всички гости е трябвало да я изкачат пеша.

По време на Втората световна война, когато Хитлер посетил Франция, французите отрязали кабелите на асансьорите, така че, ако той поиска да се качи на върха ѝ, да го направи пеша по стълбите. Но той го направил. Нацистите дори се опитали да окачат свастика на върха на кулата, но тя била толкова голяма, че се наложило да се замени с по-малка.

Резултат с изображение за Tour Eiffel hitler

Айфеловата кула изиграла решаваща роля по време на битката при Марна през Първата световна война. От върха на кулата били изпращани сигнали, които ръководели френските войски на бойното поле.

През 1944 година, когато Съюзниците наближили Париж, Хитлер заповядал на Дитрих фон Холтиц, военния губернатор на Париж, да разруши кулата, както и други части от града, но той отказал, заради което по-късно бил удостоен с рицарско звание на френския почетен легион.

Кулата често се използвала за самоубийства. Изобретателят Франц Райхелт пък умира след скок от нея, докато тества своя нов модел парашут.

Резултат с изображение за Tour Eiffel citroen

От 1925 до 1935 година Айфеловата кула била използвана като билборд за реклама на „Ситроен“. На кулата били поставени огромни светещи букви, изписващи вертикално името на марката. Нито една друга компания не е използвала съоръжението за рекламни цели.

Айфеловата кула и Маргарет Тачър имат един и същ псевдоним – „Желязната лейди“. Металната конструкция е най-посещаваната платена забележителност в света. Височината ѝ варира с 15 см заради промените в температурата на въздуха. За цялостното ѝ боядисване са нужни 60 тона боя, пребоядисва се на всеки седем години. На върха има специална стая, която била предназначена за архитекта на кулата – Густав Айфел.

Резултат с изображение за Tour Eiffel love

Айфеловата кула не е просто туристическа атракция. В нея се помещават редакция на вестник, научна лаборатория, театър, а по време на зимния сезон първото ниво се превръща в ледена пързалка.

Сега управата на Париж взе решение да се изгради защитна стена от бронирано стъкло от две от страните ѝ. Причина за решението е терористичната заплаха. Проектът е на стойност 20 милиона евро.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жената, която може би никога няма да бъда

Така и не се научих да бъда от онези жени с невероятно изправените рамене. Които обожават високите си обувки и брадичката им е толкова...

Филми, снимани в София, ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Ржисьорът Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон...

Родопското село Орцево посреща деня при температура на въздуха от 9 градуса

„Живеем там, където над нас звезди са само и небето”, казва Исмаил Али в стихотворението си "Орцево". Дивното село Орцево е с най-висока надморска височина...

Идеите и възгледите на Адам Смит

Адам Смит, най-видната фигура в развитието на икономическата теория, е роден в 1723 г. в град Кърккалди, Шотландия. Като младеж следва в Оксфордския университет,...

„Когато имаш работа с бесни вълци, не можеш да бъдеш овца.“ Още от Мики Спилейн

Истинското му име е Франк Морисън Спилейн. Най-известен е с поредицата си криминални герои с главен герой детектив Майк Хамър. На български са преведени...