БРАЗИЛИЯ СИТИ: Как да построиш столица (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Градът е обявен за столица на страната на днешния ден през 1960 година

Столицата на Бразилия е град Бразилия. Всеки, който има възможността да посети бразилската столица, няма да съжалява за това. Тя е от малкото градове в света, който е планиран и изграден специално, за да бъде столица. Друг такъв пример е Канбера, столицата на Австралия.

Благодарение на първоначалния замисъл столицата на Бразилия е построена по план от самото начало, от първата копка. Знаело се къде ще бъдат административните сгради, улиците и булевардите, жилищните райони.

Столицата на Бразилия

Бразилия е огромна по територия и население на страна. Със своите квадратни километри и почти 200 000 000 население се нарежда на 5-то място след Китай, Русия, САЩ и Канада. Един от големите проблеми на Бразилия – в миналото и в днешно време – е неравномерното разпределение на населението. Двата големи града Сао Пауло и Рио де Жанейро (кой не е чувал за тях) винаги са били магнит за общо десетки милиони бразилци, освен това има още няколко по-големи градове. А между тях е било огромна почти ненаселена пустош.

Конгресът в Бразилия

Така постепенно се е стигнало до края на 18 век, когато се появила идеята столицата на Бразилия да бъде някъде в средата на страната. При това да бъде построена от нулата. Като начинание е звучало абсурдно и невъзможно. Такъв мегапроект е бил нечуван. И все пак през 1956 г. тогавашният президент Жуселино Кубичек продължава идеята и събира в екип двама талантливи архитекти – Лусио Коста и Оскар Ниймайер.

Резултат с изображение за brasilia city

Те представят своя план за построяване столицата на Бразилия. Първоначалната идея е била града да прилича на кръст. Впоследствие формата е заприличала на самолет. Планът на двамата знаменити архитекти се е нариал „plano piloto”. Тялото на самолета са били държавните сгради и административни учреждения. Крилата пък били жилищните квартали. И до днес при изникване на нови сгради при някое от крилата се строи симетрично и от другата страна.

Мост в столицата на Бразилия

На 21 април през 1960 г. град Бразилия е обявен за столицата на Бразилия. Много държавни структури са преместени от Рио де Жанейчо (тогавашната столица). След една година е открит и Бразилският университет. А месец след това е осветена и Катедралата.

През 1987 г. ЮНЕСКО обявява столицата на Бразилия за Паметник на световното културно наследство. В началото на 90-те години на миналия век – 1992 г. – се започва изграждането на метрото. Чак през 2001 г. са открити първите няколко отсечки.

Националния театър

Макар и идеално замислена, столицата на Бразилия е изправена пред някои трудно преодолими проблеми. По план са били начертани и построени достатъчно улици и булеварди, но архитектите не са могли да планират днешните задръствания и замърсявания на въздуха.

Населението е около 2,5 милиона, като в крайните квартали – по крилата на самолета – са предимно гетата на бедните. Въобще контраста между бедни и много (дори свръх) богати е проблем на национално равнище. Още при строежа на града много бразилци са били примамени от възможността за по-добър живот. Така те са тръгнали към новата столица. Оказало се обаче, че в самолета няма места за всички и така са започнали да се появяват гетата и малки сателитни градове в близост до столицата на Бразилия.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...

Предпочитам грешките на ентусиазма през безразличието на мъдростта…

Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда и на международната работническа солидарност. И как иначе – именно работата ни е превърнала в хора....

Обичам те, защото си признавам

*** Страшни са твоите игрички. Убиецът не е виновен още. Като във филм на Алфред Хичкок, със нож, пронизващ писък нощен се вмъкваш. Като ангел шестокрилен, лек полъх от небесното...