Любопитно | Моделът на личността на Майерс-Бригс

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Типологията определя четири скали на личностните предпочитания

Типологията Майерс-Бригс се основава на идеята за изграждането на система за оценяване на психологичните предпочитания, свързани в двупосочни измерения. Тези измерения си взаимодействат динамично, определяйки мисленето, реакциите, интересите, мотивацията и наклонностите ни.

Системата за изследване на начина, по който реагираме е създадена по време на Втората световна война от Катрин Кук Бригс и нейната дъщеря Изабел Бригс Майерс. Типологията Майерс-Бригс се базира върху основната теория на Юнг за психологичния тип и представлява въпросник, който спомага за опознаването на личността ни. През 1975 г. е въведен официално в САЩ и оттогава се превръща в най-разпространения до днешен ден тест на личността. Намира приложение в най-разнообразни сфери на социалния живот.

Типологията на Майерс-Бригс определя четири скали на личностните предпочитания. Те са групирани в следните двойки:

Усещане – Интуиция; Мислене – Чувство ; Интровертност – Екстровертност; Възприятие – Размисъл

Всяка скала представлява две възможни противоположни индивидуални предпочитания и посочва начина, по който хората събират и използват информацията (усещане-интуиция), вземат решения (мислене-чувство), получават и насочват своята енергия (екстровертност-интровертност) и организират живота си (възприятие-размисъл).

Резултат с изображение за intuition

Усещане – Интуиция

Хората, които клонят към усещането, събират информация посредством систематични и прецизни техники, предпочитат добре структурираните ситуации, в които да използват усвоените до момента знания в своята дейност, прагматизма, рутината и са прецизни във всеки детайл. Личностите, които имат тенденцията към интуицията, събират информацията, оставяйки се да бъдат вдъхновени от момента. Те предпочитат новите ситуации и проблеми, не одобряват повторяемостта и рутината и предпочитат усвояването на нови компетентности, отколкото използването на тези, придобити до момента. Те следват своя инстинкт най-вече при активности, свързани с решаване на проблемни ситуации.

Резултат с изображение за brain

Мислене – Чувство

Хората, които предпочитат мисленето взимат решения, търсейки генералните истини и обективните факти. Обикновено те не са емоционални и често несъзнателно могат да наранят чувствата на околните. Предпочитат да анализират проблемите, а не да ги разрешават, давайки приоритет на събитията в логически ред. В очите на околните често изглеждат дистанцирани и студени. Личностите, които клонят към чувството взимат решения, търсейки благополучието и хармонията, те са по-чувствителни и търсят одобрението на околните. Мотивирани са от алтруистични подбуди и са изключително социални.

Резултат с изображение за introvert

Интровертност – Екстровертност

Интровертните личности получават своята енергия отвътре и я насочват навътре, предпочитат да се концентрират и да преценяват внимателно ситуациите, преди да реагират. Работят по-добре сами и могат да се посветят дълго време върху възложените им проекти. Всяка тяхна постъпка е предхождана от дълъг процес на размисъл и доста често това води до техния отказ да действат бързо. Не обичат да бъдат прекъсвани и  имат проблеми при комуникацията си с околните. Екстровертните личности от друга страна получават своята енергия отвън и я насочват навън, демонстрират нетърпимост към бавните и трудно постижими дейности, предпочитат да работят бързо и без много допълнителни усложнения. Предпочитат разнообразието и компанията на околните.

Резултат с изображение за introvert

Възприятие – Размисъл

Хората, които имат тенденция към възприятието се приспособяват добре към промените, одобряват новостите и много често отлагат разрешението на проблемите. Взимат бавно решения без да се притесняват от последствията. Често започват голям брой проекти, отлагайки тези, които намират за по-малко приятни. Личностите, които клонят към съждението, обичат да планират своята дейност и да следват стриктно плана, търсят незабавното разрешение на проблемите, взимат бързо решения и не обичат да отлагат или изоставят своята дейност. Те прилагат взетото решение в практиката незабавно.

Изследванията потвърждават нуждата от взаимодействие с противоположностите, тоест всеки има нужда от своя противоположен личностен тип, за да бъде завършен и за да има баланс при взаимоотношенията с другите.

Заглавна снимка: Кадър от „Сексът и градът 2“, 2010-а

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

188 години Андерсенови приказки

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен се ражда на 2 април 1805 г. в Одензе. Баща му е бил обущар, а майка му...

Музиката на живота

„Съдбата не означава, че животът ти е строго предначертан. Затова е признак на пълно невежество да оставиш всичко на съдбата и да не допринасяш...

Безплатна прожекция на „Всичко е любов“ с Иван Иванов и Янина Кашева в кино „Одеон“ (видео)

С безплатна прожекция ще бъдат отбелязани 44 години от премиерата на филма „Всичко е любов“. Събитието ще е на 1 декември в кино „Одеон“....

In memoriam: На 83-годишна възраст ни напусна проф. Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст е починал професор Ивайло Знеполски. Смъртта му е настъпила снощи около 22.00 часа, съобщи БТА, позовавайки се на информация от семейството...

Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт в София

Звездата на българския поп Ирина Флорин обяви предКОЛЕДЕН концерт, който ще се състои на 16 декември (събота) от 21 часа в столичния клуб The...