П. И. Чайковски, лечителят на човешката душа

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Виновник“ за създаването на едни от най-красивите балетни постановки – „Лебедово езеро”, „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”, които повече от век не слизат от сцените по целия свят. Многобройните му оперни, симфонични и балетни творби вълнуват поколение след поколение зрители, с тях порастват нови и нови звезди на класическото изкуство. Музиката му не просто вълнува, тя лекува душата.

Пьотър Илич Чайковски се ражда на 7 май през 1840 година във Воткинск, Русия, в дворянско семейство. Баща му е инженер, но с подчертан музикален талант. А майка му знае много песни и първа повлиява за музикалното развитие на малкия и много чувствителен Пьотър.

Семейството се премества в Москва, където бъдещият композитор за първи път чува „Иван Сусанин” от Глинка и е изключително впечатлен. Малко по-късно се запознава и с „Вълшебният стрелец” от Вебер и окончателно се влюбва в операта. На 10 години започва да учи право (цели осем години), но не прекъсва уроците си по пиано. Дори когато се дипломира и е назначен на служба към Министерството на правосъдието, всяка свободна минута отдава на музиката. А през 1860 г., вече в Санкт Петербург, започва първите си музикални курсове при проф. Заремба и е сред първите студенти в Петербургската консерватория.

Пьотър Илич Чайковски оставя завидно по обем и качество творчество. Композира 11 опери, сред които „Евгений Онегин”, „Дама Пика” и „Орлеанската дева”, споменатите вече прекрасни балети, шест симфонии, четири сюити, множество концерти, клавирни творби и камерна музика. Умира внезапно, на 53 години, на 6 ноември през 1893 г. в Санкт Петербург. Повечето от изследователите на живота и творчеството му обикновено представят като причина за ранната му кончина заболяване от холера. Някои обаче смятат, че по-скоро става дума за самоубийство.

Дълги години музиката на руския композитор е отхвърляна от критиците като вулгарна и лишена от извисеност. Днес за никого вече няма съмнение, че Чайковски е сред най-големите имена в класическата музика.

Представяме ви цитати от композитора:

„Вдъхновението е гост, който не обича да посещава мързеливите.”

„Когато твори, на артиста му е нужно пълно спокойствие.”

„Животът е прелестен само тогава, когато се състои от редуване на радости и мъки, от борба на доброто със злото, от светлина и сянка, с други думи – от разнообразие в едно цяло.”

„Тщеславният човек винаги е низък.”

„Там, където думите са безсилни, на преден план излиза оръжието на най-красноречивия език – музиката.”

„Няма нищо по-лошо за един артист от това да се поддаде на собствената ли леност. Понякога музата се изплъзна, опъва се. Но мисля, че дълг на всеки артист е никога да не се предава, защото човешката леност е много силна.”

„Всяко произведение на изкуството неизбежно трябва да носи белега на своето време.”

„Големият талант изисква голям труд.”

„Музикалният материал, тоест мелодията, хармонията и ритъмът, безусловно са неизчерпаеми.”

„Грешат всички, които си мислят, че в момент на афект един артист е способен да изрази това, което чувства, със средствата на своето изкуство.”

„Дисонансът е най-великата сила на музиката.”

„Единственото спасение за скърбящата душа е работата.”

„Красотата в музиката не е в натрупването на ефекти и хармонични куриози, а в простотата и естествеността.”

„Ще минат милиони години и ако музиката съществува такава, каквато я познаваме, то тези основни седем тона от нашата гама, в мелодичните и хармоничните им комбинации, оживявани от ритъма, ще продължават да служат като източник на вдъхновение за нови музикални мисли.”

„Вдъхновението отива при тези, които го призоват.”

„Музиката е съкровищница, в която всяка националност внася своето за общото благо.”

„Откакто започнах да пиша, аз си поставих задача да бъда в работата си това, което са били най-великите музикалния майстори: Моцарт, Бетовен, Шуберт.”

„От собствен опит знам, че книгите и нотите на най-известните хора са много по-интересни от самите тях.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

БОРИС ПAСТЕРНАК | За писателя в „Аферата Живаго” и избрани негови мисли

Шпионската история от Студената война, станала причина книгата на Борис Пастернак „Доктор Живаго” да бъде отпечатана на Запад, е разказана в увлекателното изследване на...

Синът на Чарли Чаплин с изненада към българската публика

Юджийн Чаплин, петото дете на Чарли Чаплин готви специална изненада за българската публика, съобщават организаторите. Той ще сподели за първи път три неразказани истории с...

Общината не позволява поставянето на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър

Ирен Кривошиева е гневна, защото столична община не позволява издигането на паметник на Стефан Данаилов пред Народния театър. Актрисата от "Хотел Централ" и "В името...

Теди Москов префасонира монолога на Хамлет в „Дабъ дешил ине“

Теди Москов – един от емблематичните режисьори на българската сцена, и театър „Васил Друмев“ – Шумен, тръгват на своеобразно турне с най-новото си заглавие...

В лицемерието всеки негодник е специалист!

Лицемерие. Двуличие. Подлост. Коварство. Все думи, които ни навяват разочарования от хора – често дори от най-близките. Стара истина е, че от истинските приятели...