Спектакълът на Галин Стоев в Народния театър ще гостува във Франция

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В началото на идната година режисьорът става директор на театъра в Тулуза

„Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, който Галин Стоев ще постави на Голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов“, вероятно ще бъде представен и във Франция. Това съобщи директорът на театъра Мариус Донкин. Той припомни, че в началото на идната година режисьорът става директор на театъра в Тулуза.

Новото българско заглавие в афиша ще бъде по Димитър Димов – драматизация на Юрий Дачев. Предстои конкурс за драматизация на три или четири български романа, които избират зрителите в обща анкета на Народния театър и в. „24 часа“ – за произведения до 1944 г., до 1989 г. и до 2017 г.

На Сцената на 4-ия етаж се репетира „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова, постановка на актрисата Бойка Велкова. Идеята на директора е тази сцена да е място за опити в ново амплоа на всички желаещи от трупата.

Усилията на екипа са съсредоточени в подготовката на репертоара за двете юбилейни за патрона на театъра години – 2020 и 2021 г., когато се навършват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на Иван Вазов. Част от честването ще е участие със специални постановки на трупите от Форума на балканските национални театри, на който София ще е домакин през 2020 г. В началото на октомври тази година директорите на театрите ще подпишат тук договора за учредяване на асоциация, която ще организира форума – идея на Мариус Донкин. Ще участва и Националният театър на Унгария. Всяка година различна столица ще е домакин на форума.

Резултат с изображение за мариус донкин
Мариус Донкин

Започнали са репетициите за първите премиери през идния сезон. „Чудаци“ от Горки под режисурата на Красимир Спасов на Камерната сцена ще излезе в края на септември, „Калигула“ от Камю на Диана Добрева на Голямата сцена – в края на октомври. На Сцена на 4-ия етаж Биляна Петринска ще играе моноспектакъла „Гласът“ от Кокто, постановка на Боян Иванов.

Сред предстоящите спектакли са „Лисичета“ от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева на Камерната сцена, обща постановка на Стоян Радев и Камен Донев и детският мюзикъл „Шрек“, с Американския колеж, римейк на „Сватбата на Фигаро“, играна с успех преди години.

Резултат с изображение за иван пантелеев
Иван Пантелеев

След тържествения концерт по случай Българското председателство на ЕС на 11 януари 2018 г. репетиции на Голямата сцена ще започне друг наш режисьор, който се изявява успешно в чужбина – Иван Пантелеев. Заглавието се уточнява. Мариус Донкин ще препоръча на Стоев и Пантелеев млади режисьори за техни асистенти, което ще е своеобразен курс за усъвършенстване, по думите му. Това ще улесни и избора на театъра за следващи проекти.

Така ще се избират и актьори – най-доброто представление от НАТФИЗ ще се играе в Народния театър в края на май, което се случи за първи път тази година.

Предстоят гастроли на именити чуждестранни режисьори – Деян Пройковски, директор на Националния театър в Скопие, Йерней Лоренци от Словения. Гостът от Румъния се уточнява.

Заглавна снимка: dnevnik.bg – Галин Стоев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Уроците на Блага“ и „Една провинциална болница“ обявени за най-добри български филми

„Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български игрален филм на Националните награди за кино „Васил Гендов“ на церемония в Народния театър, която се...

Жан Габен и Марлене Дитрих – любов до последен дъх

На днешната дата, 17 май, през 1904 година се ражда Жан Габен – мъжът, в когото Марлене Дитрих остава влюбена до края на живота...

Ъруин Шоу: Луди има навсякъде, даже и в лудницата

Ъруин Шоу е псевдонимът на американскя писател, драматург и сценарист от еврейски произход Ъруин Гилберт Шамфоров. Роден е на 27 февруари през 1913 година...

Джим Хенсън – мъжът с душа на дете

На 24 септември 1936 година в Грийнвил, щата Мисисипи, се ражда Джеймс Мори Хенсън (Джим Хенсън), "бащата на Мъпетите", най-прочутият кукловод и майстор на...

Алис Мънро: Това е животът. Не можеш да го победиш.

На 92 години почина писателката, носителка на Нобелова награда за литература, Алис Мънро. Тя запази дискретния си начин на живот независимо от множеството литературни признания,...