Спектакълът на Галин Стоев в Народния театър ще гостува във Франция

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В началото на идната година режисьорът става директор на театъра в Тулуза

„Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, който Галин Стоев ще постави на Голямата сцена в Народния театър „Иван Вазов“, вероятно ще бъде представен и във Франция. Това съобщи директорът на театъра Мариус Донкин. Той припомни, че в началото на идната година режисьорът става директор на театъра в Тулуза.

Новото българско заглавие в афиша ще бъде по Димитър Димов – драматизация на Юрий Дачев. Предстои конкурс за драматизация на три или четири български романа, които избират зрителите в обща анкета на Народния театър и в. „24 часа“ – за произведения до 1944 г., до 1989 г. и до 2017 г.

На Сцената на 4-ия етаж се репетира „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова, постановка на актрисата Бойка Велкова. Идеята на директора е тази сцена да е място за опити в ново амплоа на всички желаещи от трупата.

Усилията на екипа са съсредоточени в подготовката на репертоара за двете юбилейни за патрона на театъра години – 2020 и 2021 г., когато се навършват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на Иван Вазов. Част от честването ще е участие със специални постановки на трупите от Форума на балканските национални театри, на който София ще е домакин през 2020 г. В началото на октомври тази година директорите на театрите ще подпишат тук договора за учредяване на асоциация, която ще организира форума – идея на Мариус Донкин. Ще участва и Националният театър на Унгария. Всяка година различна столица ще е домакин на форума.

Резултат с изображение за мариус донкин
Мариус Донкин

Започнали са репетициите за първите премиери през идния сезон. „Чудаци“ от Горки под режисурата на Красимир Спасов на Камерната сцена ще излезе в края на септември, „Калигула“ от Камю на Диана Добрева на Голямата сцена – в края на октомври. На Сцена на 4-ия етаж Биляна Петринска ще играе моноспектакъла „Гласът“ от Кокто, постановка на Боян Иванов.

Сред предстоящите спектакли са „Лисичета“ от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева на Камерната сцена, обща постановка на Стоян Радев и Камен Донев и детският мюзикъл „Шрек“, с Американския колеж, римейк на „Сватбата на Фигаро“, играна с успех преди години.

Резултат с изображение за иван пантелеев
Иван Пантелеев

След тържествения концерт по случай Българското председателство на ЕС на 11 януари 2018 г. репетиции на Голямата сцена ще започне друг наш режисьор, който се изявява успешно в чужбина – Иван Пантелеев. Заглавието се уточнява. Мариус Донкин ще препоръча на Стоев и Пантелеев млади режисьори за техни асистенти, което ще е своеобразен курс за усъвършенстване, по думите му. Това ще улесни и избора на театъра за следващи проекти.

Така ще се избират и актьори – най-доброто представление от НАТФИЗ ще се играе в Народния театър в края на май, което се случи за първи път тази година.

Предстоят гастроли на именити чуждестранни режисьори – Деян Пройковски, директор на Националния театър в Скопие, Йерней Лоренци от Словения. Гостът от Румъния се уточнява.

Заглавна снимка: dnevnik.bg – Галин Стоев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Поетът на изгубената цялост: Калин Донков на 82!

Калин Донков е роден в с. Беглеж през 1941 г. Израства в Плевен и още в училищна възраст показва умения и като журналист. В...

Независимо от личния живот

"Любовта не може да преодолее потока на живота. Може би защото любовта е самият живот. Въпреки цялата прехвалена независимост, на всяка жена ѝ става толкова...

Кампанията „Зрънце любов“ призовава хората да оставят храна на птиците през зимата

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително...

Бет Мидлър на 78: Вярвам, че с правилните обувки едно момиче може да завладее света

Бет Дейвис Мидлър е родена на 1 декември 1945 г. в Хонолулу, Хавай, САЩ. Тя е кръстена на Бети Дейвис, а сестрите й Сюзън...

Сексът е най-забавното от всичко, което мога да върша, без да се смея ~ Уди АЛЪН

Алън Стюарт Конигсберг. Той е нервак, егоцентрик, но преди всичко добър – и като човек, и като актьор, и като сценарист, и като режисьор....