Учени установиха главната опасност, свързана с консумацията на лакомството в жегите
Германски експерти идентифицираха главната опасност, свързана с консумацията на сладолед през лятото, съобщи Лента.
Изследването е извършено от учени от санитарно-епидемиологическата лаборатория към министерството на околната среда, селските райони и защитата на потребителите на провинция Хесен.
„Ако сладоледът остане през нощта в хладилника и не е достатъчно охладен, е възможно да започнат да се размножават микроби – заяви ръководителят на лабораторията д-р Хубертус Бран. – Освен това някои порести уплътнения, в които могат да се скрият микроби, не се заменят достатъчно често.“
Той все пак отбеляза, че салмонела или листерия не е открита в нито една от взетите проби.
Експертите взели 259 проби от сладолед, който се продавал в централната част на страната. Към 15,4 процента от пробите имало претенции от хигиенична гледна точка. Голяма част от тях не са свързани със самия сладолед, а с условията, при които е съхраняван и продаван, особено през лятото.
ARTday.bg
Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/