Световен ден на динята: защо празникът е заслужен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Малко известни, но любопитни факти за сладкия плод

Днес, 3 август, отбелязваме Световния ден на динята. Празникът е характерен най-вече за САЩ, където сред най-популярните състезания по време на празника са замерването с дини и надплюването със семки.

По този повод решихме да ви запознаем с няколко малко известни, но много любопитни факти за сладкия плод:

Съществуват над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини. Динята е с най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури, е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Резултат с изображение за диня

Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.

Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.

По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки.

Резултат с изображение за диня

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ф. С. Фицджералд: Животът се отплаща за твоите добродетели

Скот Фицджералд е американски писател, един от водещите представители на така нареченото "изгубено поколение" в литературата. Най-голяма известност му носи романът "Великият Гетсби", както...

Джейн ФОНДА на 87: Очарованието в „трето действие“

Актриса, модел, писател, продуцент, активист и филантроп. И дъщеря на американския актьор Хенри Фонда. Джейн се превръща в легенда и пример за подражание на...

„На изток от рая“ от Джон Стайнбек в 20 прекрасни цитата

Джон Стайнбек е безспорен класик на световната литература. Написал е великолепни романи, сред които са и произведенията „Тортила Флет“, „За мишките и хората“, „Безпътният...

Фенове в екстаз от първия трейлър на новия „Супермен“ (видео)

Супермен е култов персонаж още от 1978 г., когато излиза първият филм "Superman: The Movie", поставяйки стандарта за историите със супергерои. През годините персонажът се...

От днес до 18 май 2025 гледаме графики на Пикасо в „Квадрат 500“ (галерия)

Графики на Пикасо от колекцията на Националната галерия ще бъдат показани в „Квадрат 500“ от днес до 18 май 2025. Официалното откриване на експозицията...