Един от любимите коктейли на Хемингуей: „Блъди Мери“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Историята на напитката с примамлив пикантен вкус

Всички почитатели на тънките напитки са чували, а много от тях си пийват от известния коктейл „Блъди Мери“ (Bloody Mary). Той се прави от водка, доматен сок и различни съставки като сос „Уорчестър“, „Табаско“, целина, сол, черен пипер, лимонов сок.

По всяка вероятност за пръв път е приготвен в „Harry’s Bar“ (Париж). Според една от версиите, коктейлът е сервирал първи френският барман Фернандо „Пит“ Петио още през 1920 – 1921 г. в парижкия бар. По-късно, вече в хотел „Сейнт Риджис“ в Ню Йорк, дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки табаско.

Резултат с изображение за Bloody Mary harris bar paris

Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл е бил приготвен от Пютио за американския актьор Рои Бъртън и е бил първо наречен „Bucket of Blood“. За парижани напитката става популярна няколко години по-късно, след като вече има безспорен успех в САЩ.

Произходът на името е спорно. Според някои, този коктейл дължи името си на Мария I Тюдор наречена Bloody Mary (Кървавата Мери). Английската кралица е дъщеря на Хенри VIII, царува няколко години и е известна със своята кръвожадност. Наречена е така заради преследването на протестантите, след възстановяването на католицизма през 1550 година. Други са на мнение, че името е измислено в „Harry’s Bar“ – Париж, където е приготвен за първи път.

Следваща версия е, че дължи името си на Ърнест Хемингуей, който се е страхувал при своите алкохолни почерпки от яростните изблици на жена си, Мери Уелч. Според някои пък, кръстил коктейла на известната актриса Мери Пикфорд.

Резултат с изображение за mary welsh hemingway
Хемингуей и Мери Уелч

Това е един от любимите коктейли на писателя. Той твърдял, че можел да пие коктейла в бар Риц, без след това да мирише на алкохол.

Към средата на през 30-те години на ХХ век е измислен и вариант, наречен „red snapper“, в който водката е заменена с джин.

Ако се прибавят 25 гр. текила, той се превръща в „Смъртоносната Мери“, а ако вместо водка се използва текила, това вече е коктейлът „Блъди Мария“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Джеръм Джеръм: Най-добрата политика е да казваш истината

Джеръм Клапка Джеръм е роден на 2 май през 1859 година. Английският писател е известен главно хумористичните си книги "Трима души на една лодка"...

Блага Димитрова: Страшна сила е събрана в ръцете на любимия мъж

Блага Димитрова е от големите дами на българската литература. Нейната поезия омайва, а прозата ѝ – вдъхновява вярата в любовта. Тя напусна видимя свят...

Тенеси Уилямс: Адът си самият ти!

Тенеси Уилямс идва на белия свят с името Томас Ланиър Уилямс III на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, САЩ. Той е американски поет,...

Джоузеф ХЕЛЪР: Глупаците мразят знанието

Често казваме „това е параграф 22” за объркани ситуации, в които законът не ти помага, а те въвлича в порочен кръг от беди. Мнозина...

Антонин Дворжак – класикът на чешката музика

Наред със Сметана, Антонин Дворжак е най-известният чешки композитор. Той е оставил голямо творческо наследство. Някои от произведенията му като симфонията „Из новия свят“,...