Дейвид Копърфийлд: Тайните на всички мои открития и изобретения се пазят в сейфове

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„В гроба си мога да отнеса само моите магии, не и спечелените милиони”, казва прочутият майстор на илюзиите

Той може да лъже по най-перфектния възможен начин. Но вместо упреци и обвинения, в замяна получава възхита и аплодисменти. Състоянието му възлиза на около $850 млн., всеки цент от които е спечелен с… магия. Майсторът на илюзиите, които може да лети, е номинран 38 пъти за наградата „Еми” и е автор на 11 постижения в Книгата на рекордите „Гинес”. Днес Дейвид Копърфийлд навършва 61 години, магичното му шоу продължава да пълни залите в Лас Вегас, а той все по-често гледа към киното.

Американският илюзионист и майстор на хипнозата е роден на 16 септември 1956 г. в Метучен, щата Ню Джърси, като Давид Сет Коткин (баща му е от Одеса). Нашумява още през 70-те години на ХХ век с честите си появи в тв шоупрограми с артистичния псевдоним, приет от известния Дикенсов герой. Фокусите и триковете му винаги са придружени от оригинални коментари, които правят ефекта на магията още по-силен.

Пази личния си живот далеч от медиите. Известна е връзката му с топмодела Каудия Шифер (красивата блондинка е участвала и в „летене” на Копърфийлд – вижте как го прави той в приложения видеоклип). Според официални източници Дейвид има две деца от друг модел – чехкинята Мария Петлицова, която живее с тях в луксозна къща край Лас Вегас.

Копърфийлд все по-често се появява в надписите на големи холивудски продукции – така сбъдва една от детските си мечти. Канят го за консултант при изработването на „вълшебства” във филми като „Престиж” на Кристофър Нолан и „Хуго” на Мартин Скорсезе. Именно Копърфийлд е поканен за специален консултант на „Зрителна измама” на Луис Летериер и на продължението „Зрителна измама 2” на Джон Чу – най-изумяващ е епизодът с банковия обир, осъществен с помощта на телепортация. В основата му е личният опит, натрупан от илюзиониста в създаването на магични шоупрограми. Големи актьори като Уди Харелсън и Джеси Айзенбърг специално посещават негови спектакли, за да усвоят начина, по който Дейвид се движи по сцената и омайва зрителите.

„Бягството” в киното може би подсказва, че на Копърфийлд му е дошло малко в повече правенето на магии в театрите. Затова „Зрителна измама 2” се оказва знаков във филмовата му кариера. Там той е не просто един от четиримата консултанти по правене на илюзии, а и негов копродуцент, и безценен съветник на сценариста Ед Соломон.

Следващата му киностъпка вероятно ще бъде собствен филм – все пак през 2013-а Копърфийлд регистрира продуцентската компания „Red Safe”.

Ето какво разказва „летящият” Дейвид Копърфийлд в интервюта, публикувани в „The Hollywood Reporter”:

Дейвид, защо му е на един толкова известен и богат илюзионист да става консултант в някакъв филм, при това срещу незавидна сума?

Аз тръгнах от киното, то беше моето вдъхновение. Мои колеги илюзионисти признават като свои кумири Хари Худини, Хари Келър и Жан Еужен Робер-Уден. А моите идоли бяха Виктор Флеминг, Уолт Дисни и Орсън Уелс. Да, успях да покоря върховете на магията, но винаги съм мечтал да преуспея в киното.

А кога за пръв път се почувствахте истински маг?

Когато бях на 10 години, започнах да се занимавам с вентрилоквизъм. Бях единственото дете в семейството, при това доста срамежливо, почти нямах приятели. И „говоренето с корема” за мен се превърна в предпочитан начин за общуване с хората. Много скоро след това започнах да се занимавам с илюзии, измислях магични трикове. Канеха ме да забавлявам хората на рождени дни и ми плащаха по пет долара. Като малък мечтаех да стана пилот, е сега летя без самолет.

Как се подготвяте за вашите спектакли?

Старая се да доведа до съвършенство дори най-дребните детайли в тях. Работя съвместно с инженери от НАСА. Налага ми се да развивам познанията си по химия, математика и физика. Харесва ми, когато около мен има жени, които се отнасят към всичко с изключително старание. Когато приемам някого на работа при мен, подписвам с него договор, според който той няма право да разгласява това, което е видял и чул. Тайните на всички мои открития и изобретения се пазят в сейфове.

А откъде сега черпите вдъхновение?

От всичко и отвсякъде. Публиката постоянно иска зрелища и аз съм принуден всяка година да измислям ново шоу. Вдъхновение ми дават собствените ми сънища и сънищата на други хора. По природа съм търсач на приключения.

Как минава един ваш ден?

Обикновено ставам в 9 сутринта. Чета вестници. Правя гимнастика с треньор. Всекидневно имам проблеми за решаване. Обядвам в… полунощ. Гледам много филми и за мой късмет имам нужда само от четири часа сън. Често рискувам живота си в моите спектакли, но се старая да не мисля за това. Впрочем застрахователните компании бягат от мен, защото смятат, че съм прекалено рисков клиент…

Вие сте сред най-богатите мъже в света – как спечелихте толкова много пари?

Основните ми приходи са от представленията – често по 500 годишно. Много от тях са в театри с по 10 хиляди меса и сметката е проста. Но аз съм продуцент на тези спектакли и мога да ви кажа, че всяка от моите програми струва около един милион долара.

Тоест сте не само забележителен фокусник, но и отличен бизнесмен?

Доста внимавам в работата си. Родителите ми ме научиха да се отнасям сериозно към парите. Нямам мениджър и сам следя къде отиват парите. Не играя нито на борсата, нито в казина. Впрочем, там и не ме допускат, входът за мен е забранен. Добре, че има интернет, и мога да инвестирам в недвижимо имущество… Честно казано, трупането на богатство ми е чуждо. Никой няма да отнесе парите си в гроба. Там ще отида само с моите фокуси. Събирам единствено неща, които имат отношение към магията – афиши, картини. Купих си например цяла библиотека с книги за магия срещу 4 млн. долара. Както виждате, хазартът не ми е чужд.

А според вас магията може ли да има ли терапевтичен ефект?

Разбира се! Използвам я например като терапия при инвалиди. Правенето на магични номера им помага да развиват ловкостта на ръцете и бързината на пръстите им. А най-важното е, че стават по-уверени в себе си, че се засилва себеуважението им. Именно инвалиди създават изключителни фокуси, които не се по силите на други хора.

Имате собствена продуцентска компания – ще направите ли собствен филм?

Преди да пристъпя към подобна крачка, искам да се уверя, че сме абсолютно готови за това. Винаги се подготвям изключително старателно, преди да реша да покажа нещо на зрителите. Така че процесът по един мой самостоятелен филм може да продължи много, много дълго.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Емил Зола: Нищо не дава повече кураж на младите хора от любовта

Емил-Едуар Шарл Антоан Зола е роден на 2 април 1840 г. в Париж на улица "Сен Жозеф" 10. Напуска света на живите на днешния...

Добромир Банев: Сърцето не пита кога и кого да обича

Безсърдечен сякаш стана светът, (не)любовта ни връхлита като бедствие с библейски размери. Кой Моисей ни прокле, та се превърнахме в чужденци за собствените си...

На прозореца – стихотворение от Евтим Евтимов

НА ПРОЗОРЕЦА Евтим Евтимов Загребала в ръката си гореща едно дъждовно облаче над мен, ти бършеше прозореца отсреща, от погледите мои замъглен. Нечути думи, срещи неприети, изписана от сълзи стъклопис, изтриваше над...

Андре Бретон: Еротизмът е пищна церемония в подземието

Андре Бретон e френски писател, поет, един от основоположниците на сюрреализма. Роден е в Теншбре (Орн), Нормандия, на 18 февруари 1896 г. в скромно...

Константин Павлов: Сега никой не слуша – всички говорят

Константин Павлов е едно от най-ярките имена в българската поезия от втората половина на ХХ век. Роден е на 2 април 1933 г. в...