Да умееш любовта: Софи Марсо

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Очарователната френска актриса Софи Марсо е родена на 17 ноември 1966 г. в малкия град Жантий, близо до Париж. Баща й е шофьор, майка й – продавачка.

В киното попада съвсем случайно – приятелка й казва, че Клод Пинота набира младежи за новия си филм, и тя отива за компания с нея на прослушването. В резултат 14-годишната Марсо е избрана за главната роля сред няколко хиляди участници. Филмът La Boum (1980) става хит не само във Франция, но и в чужбина, и, както често се случва, скоро идва продължението –  La Boum 2 (1982), за който Софи получава Сезар като най-обещаваща млада актриса.

На 16 години тя вече играе редом с Жерар Депардийо и Катрин Деньов във „Форт Саган”. Депардийо за втори път става неин партньор в лентата на Морис Пиала „Полиция”. По-нататъшните планове на младата актриса за работа с филмовата компания Gamon обаче са провалени от случайна среща с първия й съпруг – полския режисьор Анджей Зулавски, който е 26 години по-възрастен от Софи. Скоро след срещата им тя решава да прекрати договора за няколко милиона с компанията. Трябвало да плати огромна глоба за това, но като типична французойка тя е готова да даде всичко, за да бъде с любовта си.

Оттогава Марсо се превръща в една от най-популярните и уважавани актриси в страната – въпреки че още не е звезда на световното кино. Излизайки от историята победител, Софи отива с Анджей в Полша, където двамата живеят в скромния апартамент на режисьора във Варшава.

Любовният тандем дава резултат и в киното – двамата имат няколко съвместни филма –  „L’Amour” (1984), „Моите нощи са по-красиви от вашите дни” / Mes Nuits Sont Plus belles que vos jours (1989), и някои други работи.

Дебютът на Софи в американското кино е в лентата „Смело сърце” на Мел Гибсън през 1995 г., в който тя играе френската принцеса Изабел. Когато попитали Гибсън, защо е избрал за ролята Софи Марсо, той отговаря: „Тя е красива, тя е френцузойка и е добра актриса. Който играе тази роля, трябва да има най-малко две от тези качества”. Бетина Реймс, коята многократно я снима, нарича Софи „най-красивата и чувствена от младите актриси”.

„Смело сърце“ й донася световна слава и кратка авантюра с Мел Гибсън

Говори се, че по време на снимките между Софи и Мел възниква роман, но в резултат всеки остава при своето – Мел при съпругата си и 5-те си деца, а Софи при съпруга си, от когото веднага след снимките ражда момче – Винсънт.

Но „Смело сърце” не е единствената работа в Холивуд на Софи – тя партнира на Пиърс Броснан в поредната бондиана – „Само един свят не стига” (1999), както и във филмите Lost & Found (1998) и A Midsummer Night’s Dream (1999).

През 1985 г. Софи записва първия си (и последен засега) музикален албум Certitude. Той е плод на същия тандем – текст Етиен Рода-Гил, музика Франк Ланголф, който по-късно пише песни за Ванеса Паради. Албумът се проваля, но феновете на Софи се радват на изпълненията й.

На театралната сцена Софи дебютира 1991 г. в „Евридика” на Ануи. За тази работа тя получава наградата „Молиер” като откритие на годината. Две години по-късно отново се завръща в театъра и играе в „Пигмалион”.

През 1996 г. Марсо е избрана за лице на козметична фирма Guerlain. Красотата й оценяват и от бижутерската къща Chaumet.

След като се разделя със Зулавски, Софи среща американския продуцент Джим Лемли, с когото се запознава по време на снимките на „Смело сърце”. На 13 юни 2002 г. се ражда дъщеря им Жулиет.

Днес Марсо играе в театъра, рисува маслени портрети на любими писатели, сред които Толстой и Кафка. Редовен гост на фестивала в Кан е, обича плуването, слуша Бах и Малер, рисува акварели и натюрморти. Сътрудничи и на организация за опазване на околната среда. Последната й, 7-годишна връзка, бе с актьора Кристоф Ламбер. Двамата се разделиха през 2014 г.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Роджър ЗЕЛАЗНИ: Искам да бъда стъпкан от слон, докато правя любов

Роджър Зелазни е един от най-големите майстори на перото в жанра фентъзи. Американският писател от полски произход, станал особено популярен с поредицата си „Хрониките...

В София кръщават улица на Джони Пенков

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица"...

Над 90 произведения на Дечко Узунов събрани в изложба (галерия)

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899-1986). Едва ли ще се намерят малцина,...

Интригуващите разкази на една скандална писателка

Цитати от писателката Дафви дю Морие ви представихме скоро. Днес, по повод рождената ѝ дата (13 май 1907 година), ви напомняме, че издателство „Ентусиаст“...

Катя Филипова | НЕЗАБРАВА (видео)

Кармично или чисто съвпадение, но Катя се ражда на 13 май 1949-а и умира на 13 май 2012-а. Варненката и до днес не е...