Нова среща с Виенските филхармоници предлага Софийската филхармония

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вторият концерт от цикъла „Виртуозите на Виенската филхармония“ представя очарователната Софи Дартигалонг

Вторият концерт от цикъла „Виртуозите на Виенската филхармония“ представя очарователната Софи Дартигалонг – една от малкото жени сред духовите музиканти в първия оркестър на Виена и младият Феликс Дерво – първата валдхорна на Амстердам излизат на сцената на зала „България“, за да представят Росини и Паганини. На диригентския пулт e Владимир Кираджиев.

В ПРОГРАМАТА:
Джоакино Росини – Концерт за фагот и оркестър
Николо Паганини – Концертино за фагот валдхорна и оркестър
Франц Шуберт – Симфония No 6

26 ноември, начало 19 часа.

Резултат с изображение за sophie dartigalongue

Фаготистката СОФИ ДАРТИГАЛОНГ е водач на група в оркестъра на Виенската държавна опера и филхармония и една от водещите изпълнителки сред съвременниците си. След като завършва Консерваторията в Лион и Академията „Караян”, тя постъпва на работа в състава на Берлинската филхармония като контра-фаготист. И две години по-късно тя печели конкурса за фаготист-водач на група във Виенския оперен оркестър.

Носител е на награди от многобройни международни конкурси, сред тях са: наградата от Конкурс на ARD в Мюнхен (2013) и Бетовеновата награда (2014). Концертира като солист на Симфоничния оркестър на Баварското радио, Симфоничния оркестър на Щутгарт (SWR Sinfonie Оркестъра), Виенския камерен оркестър, Мюнхенския камерен оркестър, Оркестър „Симфония Варшава”, Чешка симфониета, Виенската филхармония.

Резултат с изображение за felix dervaux

ФЕЛИКС ДЕРВО едва 23-годишен се присъединява към състава на Кралския Концертгебау оркестър, Амстердам. Роден в Камбре, Франция през 1990 г., Феликс Дерво започва музикалните си уроци по ударни инструменти и валдхорна на 7-годишна възраст. На 19 години продължава професионалното си образование във Висшата национална консерватория по музика и танц в Лион. Чрез Програма „Еразъм” на Европейския съюз завършва обучението си в Берлинския университет по изкуствата, както и Академията „Караян” за обучение на даровити млади музиканти.

Като лауреат на няколко международни конкурса, той е поканен за главен гост-валдхорнист, както и за солист на някои от най-големите оркестри в света. Критиката на авторитетни издания оценява изпълненията му заради „изумителната си увереност и музикалност” (Les Echos, Франция,  Le Figaro, Франция).

Резултат с изображение за ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ

След като се дипломира в Музикалната академия „Панчо Владигеров” (в класовете на Влади Симеонов – оркестрово дирижиране, на Анна Белчева – хорово дирижиране и Александър Танев – композиция), ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ специализира в майсторските класове по дирижиране на Курт Мазур в Германия и на Франко Ферара в Академия „Киджана” в Италия (1983). През 1986 е асистент на Карл Остерайхер по време на майсторския му клас (1986) и специализира при него в Университета за музика във Виена. През 1995 защищава докторат в Института за музикология към Виенския университет.

Работи като музикален директор на операта в Сливен (1984¬-87); артистичен директор на Симфоничния оркестър ¬в Пазарджик (1987¬-90); музикален директор на Vienna Residenz Orchestra (1992-¬94). Гостува със съвременен репертоар като диригент на Stadttheater на Международния музикален фестивал в Люцерн (1993-94). През 1999 участва в Швейцария на организирания уъркшоп от Klangforum Vienna. През 2000 е гост-диригент на Филхармонията „Артур Рубинщайн” в Лодз, Полша. Осъществява концерти със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Националното радио, Пловдивската филхармония, със симфонични оркестри в Краков, Лодз, Вроцлав, Грац, с Татарската национална филхармония в Казан, Симфоничния оркестър в Монтерей, Мексико, симфоничните оркестри в Чехия, Унгария и др.

Постоянен гост-диригент е на оперни театри: Deutsche Oper, Komische Oper и Metropol Theatre в Берлин, Латвийската национална опера в Рига, Софийската национална опера, Татарската национална опера в Казан, Краковската опера. Дирижира симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, България, Литва и Латвия, Русия, Полша, Мексико, Колумбия, Южна Корея, Китай и Япония. Сътрудничи с изпълнители като Анна Нетребко, Мая Ковалевска, Мати Салминен, Рене Коло и мн.др.

От сезон 2008/2009 е артистичен директор на Държавната филхармония в Жежов, Полша и артистичен директор на Музикалния фестивал в Ланкут, Полша. От сезон 2013/2014 е първи гост-диригент на Опера в замъка в Шчечин, Полша.

Записал е компактдискове с творби на Шьонберг и Лютославски (1996), „Тоска” от Пучини (1998), съвременна австрийска музика (2000), музика на фамилия Щраус (2001) и др. От 1994/1995 е доцент в Института по дирижиране в Университета по музика и изпълнителски изкуства във Виена.

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...

Честваме 89 години от рождението на поета Владимир Башев

Представители на Националния литературен музей ще поднесат цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София. Институцията, призвана да пази литературната памет,...

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество, който генерират, докато летят, сочат данни от проучване, цитирано от АФП. Дневните и нощните пеперуди са...

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите...

За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието ~ Александър Дюма-баща

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и...