ЛОЛОВА, ЦАРИЦАТА НА КОМЕДИЯТА |ВИДЕО|

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес именитата ни актриса празнува рожден ден

Татяна Желязкова Лолова е българска драматична и киноактриса. Известна е главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото.

Татяна е родена под знака на Водолея на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Свързано изображение
„Лили Рибката“ с участието на Татяна Лолова от вчера е в кината

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989). Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: „Старомодна комедия“ от Алесей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър

Тя е ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Резултат с изображение за татяна лолова книга

Защо озаглавява автобиографията си „1/2 живот“:

Защото кой може да каже, че ние, българите сме живели целия си живот?

• И 1/2 ни е много, ако се размислим.

• Пък и всеки се надява, че другата 1/2 е пред него и го чака.

• 1/2, защото не успях да вместя толкова съкровени мисли и обични хора. Хора, които са се мъчили да ме правят актриса и човек, които са ми давали от времето си, от нежността си и от знанията си.

• 1/2, защото почти не можах да разкажа какво беше за нас през тези 16 години, през които живя и ни помогна да издържим нашето благородно куче Нора. И каква утеха в остаряването ни е сегашното ни куче-макак, кафявата сребристо кралско пуделска потомка Тара, пълна с лудории, младост и емоции.

• И как преобърна сърцата ни от радост идването на най-хубавото и смело нещо в тази ужасна криза нашият внук Сава-син, Сава-младши!

• 1/2, защото изгубихме много скъпи същества.

• 1/2, защото, очаквайки за пореден път “рая”, ние станахме чудовището на Балканите в мирно време и който реши да ни спомене, споменава ни, за да плаши сънародниците си, както се плашат малките деца: “Виж, ако не мислиш, ще станеш като българчетата!”

• 1/2, защото другата ни половина отиде да краси другите страни или да ги плаши и грози.

• 1/2, защото поех риска да подготвя една книга, излишна в тази криза на книгата.

• 1/2, защото когато хората трудно си купуват хляб, очите им се премрежват и нямат сила да четат дори интимните потайности на една известна артистка, която при това няма подкрепата нито на едните, нито на другите, защото не иска да се дели нито към едните, нито към другите, защото иска да е за всички, които живеят в България.

• 1/2, защото всичко, което имам в мен, е придобито с много нямане.

• Оставям се на съда на този, който рече да прочете написаното тук, просто за да му бъде от малко полза и за малка разтуха това четиво, в което се открехвам духовно и физически аз, която през целия си живот съм се мъчила да бъда сдържана и потайна.

П. П. 1/2, защото когато избирахме заглавия, моят мъж каза: “Танче, не можеш да кажеш ето, това е целият ми живот. Най-добре го кръсти 1/2 живот.”

• И така си остана…

Да е жива и здрава Татяна Лолова! Честит рожден ден!

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моя любов

МОЯ ЛЮБОВ Заради очите ти си струва да отмина всяка лоша дума с мълчание, моя любов. Заради косите ти си струва са заспивам сам и да сънувам узряла ръж, моя...

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща за месец в Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от...

Бърнард Шоу: Опасно е да си искрен, освен ако не си и глупав

Джордж Бърнард Шоу е британски драматург, писател, пътешественик, есеист и театрален критик, носител на Нобелова награда за литература (1925). Ирландец по своя произход, той...

Единственото място, където оптимизмът процъфтява, е лудницата!

Най-удивителното е какви умни мисли изказват хората, когато говорят за глупостта на другите. Че това е така, се убеждаваме от Боб Фенстър и неговата...

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...