Света Анна е покровителка на майчинството – вярвания и ритуали

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината

Света Анна е майката на Богородица и бабата на Иисус Христос. Тя е считана за покровителка на девойките, на бременните жени и на вдовиците. Почитта към нея датира още от 6 век, а народът нарича денят на света Анна – Анино въведение, Анино зачатие или Света Ана Каталина.

В светото писание четем за бездетството на Йоаким и Анна. Те живели в Назарет, били почитани, заможни, щедри и милосърдни хора. Имали си мъка – нямали деца. Веднъж Йоаким искал да принесе жертва в храма, но първосвещеникът му отказал – нямал деца и не бил достоен за богоприношение. Нажален и огорчен, смятайки, че греховете му са причина за бездетството, Йоаким се отдал на 40-дневен пост и молитва в пустинята. Неговата жена Анна също не преставала да се моли на Бога да я дари с рожба. Дала обет да обрече първото си чедо на Бога. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й съобщил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасениет. Тя ще роди момиче с името Мария и заради нея ще бъдат благословени всички земни родове. Зарадвана, Анна обещала веднага, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Така на 9 декември Анна заченала.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков за аниното зачатие е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854 г.

Резултат с изображение за света анна

Народни вярвания

Денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, счита се че вече започваме да вървим към пролетта, а денят расте.

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, когато е денят на зимното слънцестоене).

На този ден жените приготвят гозби от жито и царевица и ги раздават, за да растат посевите и да дават урожай. На този ден се вярва, че има силно магическо влияние и всички магии, направени на него се сбъдват. Затова жените пръскат добитъка и нивите със светена вода и смес от мас, въглен и чесън, за да ги предпазят от зли магии. Девойки се събират в домовете, за да бранят посевите от маги и вечерта слагат под печката жито и сол, а на другата сутрин захранват със солта домашните животни.

Според поверията, в нощта на Анинден, магьосниците свалят и „издояват“ луната, превърната в шарена крава, затова пред всяка врата се събира купчина говежди тор и се пали, за да изгони пушекът злите демони надалеч.

В някои краища на страната се прави ритуално въвеждане в дома на прасе. Прасето рие напред, което се приема знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.

Резултат с изображение за света анна

Ритуали

На този ден бременните не бива да вършат домакинска работа, майките – също, за да не се разболеят децата. Не бива и да се боядисват дрехи, нито да се работи с вълна, за да се раждат живи агънца. Света Анна е и празник на самодивите, затова не е добре мъжете да скитат навън, за да не бъдат изкусени от тези прекрасни, но и опасни същества.

Това е и един от дните в годината, в които е знаково какъв човек ще прекрачи пръв прага на дома. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна. Неомъжените момичета вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба. Ако пък кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад.      

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Краят на невинността

"Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено - и добрите обноски,...

Руси Чанев преразказа „Под игото“ на съвременен български

78-годишната легенда на българския театър и кино Руси Чанев едва ли си е давал сметка на какво ще се изложи, заемайки се с адаптацията...

Висоцки: И не си доживях, и не съм си допял…

„И не си доживях, и не съм си допял...” Такива откровения пишеше Владимир Висоцки. И наистина не си доживя, и не си допя –...

Десислава Стоянова се разделя с „Преди обед“ след 12 години

Едно от най-популярните лица на bTV, Десислава Стоянова, ще направи последния си ефир като водеща на предаването "Преди обед" утре. След 12 години, изпълнени...

Вероятно Селин Дион ще пее на откриването на Олимпийските игри

Селин Дион може да се завърне на сцената по време церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, съобщи Variety. Ако...