Рисунките на Леонардо да Винчи буквално гъмжали от живот

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Микробиоми издават тайните на ренесансовия гений

Леонардо да Винчи е оставил толкова много загадки в своите произведения, че изглежда тайните му ще трябва да бъдат разкривани от поколения изкуствоведи – и не само. Както показват последните проучвания, неговите рисунки и скици буквално гъмжат от живот, съобщава Би Би Си.

Факт е, че през вековете творенията на майстора са придобили свой собствен микробиом – общност от живи организми, уникална за всяко от тези произведения, както доказва съвместното проучване на учени от няколко института по микробиология от Италия и Австрия.

Като начало изследователите са проверили седем произведения, разкриващи цяла колекция от биологичен материал, жив и мъртъв. В работата си те са използвали метод за генетично секвениране, наречен Nanopore, който позволява бързо изолиране и анализ на генетичен материал за по-нататъшно подробно проучване.

Микробиолозите са открили много различни микроби, гъбички и човешка ДНК върху хартията. Това е напълно разбираемо: микроорганизмите ядат хартия, за да се отървем от тях, се налага реставрация, оттам идват и фрагментите от ДНК на хората, които са работили с тези произведения, или на техните собственици – и имало много от тях.

Paintings made by Leonardo da Vinci have organic material like microbes.
Леонардо да Винчи

По-голямата част от биоматериала е попаднала в рисунките и скиците след смъртта на художника, така че е малко вероятно там да бъдат открити неговите следи. Но учените били изненадани от преобладаването на бактериите над гъбите. Обикновено в старата хартия се заселват гъби, но в случая с тези микробиоми доминират човешки бактерии и бактерии от насекоми (кой би помислил, че шедьоврите на Леонардо са заразени с мухи).

„Насекоми, реставратори, местата, където са били съхранявани произведенията – всичко това е оставило върху рисунките, невидими за човешкото око, но многобройни следи“, пишат авторите на изследването в списание Frontiers in Microbiology. „Все още обаче ни е трудно да кажем дали тези следи са оцелели още от времето, когато рисунките са били току-що създадени или са се появявили по-късно“.

Сега микробиолозите и историците на изкуството се надяват да създадат каталог на микробиомите, за да го използват, за разкриване на фалшификати или, напротив, уверено да атрибутират   произведения, чието авторство е под съмнение.

Седемте емблематични рисунки на Леонардо да Винчи са били изследвани чрез технология за секвениране от трето поколение (Nanopore), пишат учените в Frontiers in Microbiology. Извършени са SEM (електронна микроскопско сканиране) анализи, за да се получи фотографска документация и да се направи заключение за естеството на микрообектите, отстранени от повърхността на рисунките.

Събраните данни за микробиомите могат да се използват като „биоархив“ на рисунките – един вид пръстов отпечатък за текущи и бъдещи биологични сравнения. Тази информация може да помогне за създаването на биологичен каталог на рисунките, като референтен набор от данни за бъдещи изследвания (мониторинг) и не на последно място биологичен архив на историята на всеки единичен обект.

Заглавна снимка: Frontiers in Microbiology -Седемте изследвани рисунки на Леонардо

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Денонощие – стихотворение от Блага Димитрова

ДЕНОНОЩИЕ от Блага Димитрова На разсъмване, щом разпозная потопения в изгрева хребет, още първата мисъл е тая, че не трябва да мисля за тебе. И през целия ден вероломна тя, където...

Гогол: Ние имаме прекрасната дарба да правим всичко незначително

„Ще се смея през сълзи“ са последните му думи. Мистикът Гогол продължава да остава загадка и след физическата си смърт. Той е признат класик...

Когато мамиш, крадеш правото на почтеност ~ Халед Хосейни

Писателят е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра....

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...