Кои любовни истории да прочетем по време на пандемия

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

20 книги, носещи наслада за сетивата и ума

Днес се навършва година, откакто КОВИД 19 преобрази живота ни. В условията на пандемия книгите винаги са добър избор. Вероятно сте пропуснали да прочетете най-красивите любовни истории, затова е време да поправите тази грешка.

Представяме Ви 20 книги, които носят истинска наслада за душата и ума:

1. „Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин

Вероятно най-емблематичната любовна история на всички времена. Кой не е чел на един дъх за Елизабет и Дарси, за тяхната красива любов, изправена пред скрупулите и предразсъдъците на епохата? И макар самата Джейн Остин никога да не се омъжва и да остава нещастна в любовта, тя създава едни от най-красивите романи. По време на изолация и много свободни часове, ви препоръчваме да си припомните тази класика.

2. „Отнесени от вихъра“ – Маргарет Мичъл

Кой не знае поне бегло историята на Скарлет? Несподелената й момичешка любов, в която тя отчаяно се е вкопчила, изключителният й съпруг, който се бори за любовта й, изпитанията, през които тя смело минава в живота си, и убийствено силният финал на книгата, който ще ви остави безмълвни и вероятно облени в сълзи. И макар сюжетът да ни пренася в едно съвсем различно време, емоциите, които ще изживеете заедно с героите на тази книга, ще ви се сторят изключително близки.

3. „Джейн Еър“ – Шарлот Бронте

На какво може да се натъкне една невинна и скромна гувернантка, когато отиде да работи в мрачно и страховито имение? Какви ужасни тайни могат да изплуват от миналото на господаря и може ли моралът и дългът да отстъпят пред изпепеляващата любов? Този роман ще ви предложи толкова много обрати и тайнствени персонажи, че ще продължавате да се изненадвате и вълнувате до самия край на книгата. Истински шедьовър, който трябва да имате в библиотеката си.

4. „Птиците умират сами“ – Колийн Маккълоу

История за невъзможната любов. На какви изпитания може да ни подложи съдбата, когато мислим, че сме избрали вече своя път? Докъде може да устои волята ни, когато става въпрос за истински и всепоглъщащи чувства? Ще преминете през цялата палитра от емоции в тази велика книга – ту ще се изпълвате с ярост, ту с тъга или дори с желание. Ще се отърсят ли от клетвите и дълга си героите, за да се отдадат на любовта си? Само ако сте чели книгата, ще знаете…

5. „Въздействие“ – Джейн Остин

Още един шедьовър на Джейн Остин. В интерес на истината, в този списък можеше да включим още от нейните истории, но решихме да се ограничим само до наистина най-добрите. „Въздействие“ някак остава в сянката на другите големи заглавия на Остин, но определено ще ви стане фаворит, ако прочетете книгата. Има ли втори шанс за голямата любов, ако веднъж сме я изгубили? И кога вслушването в другите може да разруши собственото ни щастие? Велик роман, който не трябва да пропускате за нищо на света.

6. „Брулени хълмове“ – Емили Бронте

Явно сестрите Бронте са били щедро надарени с талант, след като книгите им си остават тотални класики толкова години по-късно. Каквото и да се каже за тази любовна история, ще е малко. Ако не сте чели „Брулени хълмове”, непременно трябва да го направите. Макар и с повече мрачни краски в сравнение с „Джейн Еър“, пред очите ви ще се преплитат неумолимо любов и омраза, за да създадат нещо чудовищно велико. Силно, драматично, разтърсващо. Книга, която ще запомните, независимо дали ще ви стане любима или не.

7. „Аз преди теб“ – Джоджо Мойс

Тази съвременна любовна история бързо се превърна в бестселър. Книга, която се чете наистина на един дъх и е особено близка до по-младите. Това обаче не значи, че не трябва да й дадете шанс, ако отдавна сте отминали тийнейджърските си години. Историята несъмнено си има своите достойнства, а начинът, по който е разказана, ще ви разчувства, най-вече на финала, когато не е изключено да пролеете и някоя сълза…

8. „Тетрадката“ – Никълъс Спаркс

Може би за мнозина филмът е по-разпознаваем от книгата. Ако той ви е харесал много, значи книгата ще ви заплени. Тъкмо ще ви е интересно да направите сравнение на романа с филмовата адаптация. А историята – тя е повече от интересна, вълнуваща и затрогваща. Колко може да продължи голямата любов и наистина ли устоява на всички трудности или има изпитания, с които дори тя не би могла да се пребори?

9. „Ромео и Жулиета“ – Уилям Шекспир

Едва ли има някой, който не знае тяхната любовна история. Ако пък е прекалено драматична за вашия вкус, може да пробвате с много по-забавната, но и в същото време даваща храна за размисъл „Укротяване на опърничавата”, също на Уилям Шекспир. Честно казано, не бихме могли да кажем коя от двете любовни истории ни е по-любима, просто всяка ще ви докосне по различен начин. Не пропускайте да си припомните тези класики.

10. „Любов по време на холера“ – Габриел Гарсия Маркес

Само на младостта ли е присъща истинската и голямата любов? Можем ли да вярваме, че ще я срещнем и изживеем и в по-зряла възраст, когато сякаш сме изгубили всяко очакване и надежда? И възможно ли е грешките от младостта да бъдат поправени след много години? Маркес майсторски ни превежда през цял един човешки живот, за да ни докаже, че стига да си позволим да отворим сърцето си, нищо не е невъзможно за любовта.

11. „Човек на име Уве“ – Фредрик Бакман

Макар тук любовната история да е вплетена сякаш на втори план, читателят може да я усети във всеки един аспект от живота на героя. Да си обичал толкова, че да си се разкрил истински само пред един-единствен човек в живота си, да си се грижил за него, когато той не е можел, без това да ти натежи, да продължиш да си говориш с него, дори когато физически вече не е до теб, да поискаш да умреш веднага след него, за да сте отново заедно. Темата за любовта във всичките й форми се усеща силно в тази книга, неслучайно се превърна и в бестселър за толкова кратко време.

12. „Ана Каренина“ – Лев Толстой

Любов в една по-различна епоха, но с всички страсти, които бушуват в човека и днес. Грях, копнеж и изпепеляваща забранена любов. Разтърсваща и вълнуваща история, която няма да излезе от ума ви, докато не я прочетете докрай. А дори и след това… Ако сте пропуснали този шедьовър на Толстой, сега е моментът да посегнете към книгата. Със сигурност ще съпреживеете всички емоции от романа, който ще ви остави без дъх до самия край.

13. „Мемоарите на една гейша“ – Артър Голдън

Една много по-различна и доста екзотична любовна история. Ще ви е интересно да надникнете в този много различен, фин отвън, но изпълнен с драми и нещастия свят на гейшите. Започнете това пътуване сред терзанията на едно бедно дете, задкулисните игри, мечтите, войната и една голяма любов.

14. „Английският пациент“ – Майкъл Ондатджи

Една история за любов, която си проправя път през ужаса и страшните последици от войната. Съдбите на няколко души се пресичат, за да разкажат за болката, любовта и надеждата. Когато на млада медицинска сестра й се налага да преживее поредните ужаси на войната, тя решава да избяга от кошмарната реалност в изоставена къща. Със себе си обаче взима един тайнствен пациент, който вече е напълно безпомощен, но крие силна история за изгубена любов.

15. „Доктор Живаго“ – Борис Пастернак

В този роман ще видите много ключови теми – за любовта, за родината, за идеалите и за жестоките разочарования. Действието ни отвежда във времето на Руската революция, но неслучайно романът е забранен в Съветския съюз до края на 80-те години на миналия век. В тази книга ще видите героят да се разкъсва между две любовни истории – позволената и забранената. Коя ще надделее и как може да се справи човек, когато застане пред такъв тежък, но съдбовен избор?

16. „Мадам Бовари“ – Гюстав Флобер

Това е по-скоро книга за отчаяното търсене на любовта, отколкото за истинското й изживяване. Колко беди и мъка може да доведе след себе си обвързването в брак без любов? Как може да се компенсира нещастният семеен живот и отчаяната проекция на любовта в случайните романтични връзки? Мадам Бовари е стилна и красива жена, която бленува да се отдаде на силните си чувства, но така и не среща достоен и подходящ мъж за целта. А съпругът й, макар и добродушен и влюбен в нея, не може да й даде всичко онова, от което изтънчената й душевност се нуждае. Ще се окаже ли накрая отчаянието по-силно от надеждата и от живота?

17. „Осъдени души“ – Димитър Димов

Няма как да не включим и българските автори, завещали едни от най-великите любовни истории на всички времена, макар и познати предимно у нас. Вероятно всички си спомнят безумно силния и разтърсващ филм по едноименния роман. Ако не сте чели книгата обаче, сте пропуснали наистина много. Явление, класика, шедьовър – каквото и да кажем за тази разтърсваща история, ще е малко. Донякъде ще ви напомни вътрешните борби в „Птиците умират сами“, но само донякъде. Всички изпепеляващи емоции, през които ще преминете заедно с Фани и отец Ередия, ще ви бележат за много дълго време. Неслучайно и не можем да не включим тази забранена любов в списъка ни.

18. „Крадецът на праскови“ – Емилиян Станев

Почти сигурно е, че в съзнанието ви нахлуват образите на Невена Коканова и Раде Маркович, когато прочетете това заглавие. И няма как да е иначе, когато по тази кратка повест е създаден един от най-великите български филми. Не бива обаче успехът на филма да ви спира да прочетете творбата. Ще я преоткриете, докато съпреживявате отново тази забранена, но изпепеляваща любов. Горещо ви я препоръчваме.

19. „Фантомът от операта“ – Гастон Льору

Този роман остава в сянката на великия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър, който все пак се вдъхновява от историята в книгата. Твърде вълнуваща любов, за да бъде пропусната – кое е чудовището, скрито в сенките на парижката опера, какви силни чувства го разкъсват и на какви крайни действия е готово, за да постигне най-съкровеното си желание – да обича и да бъде обичано? Още една книга, която остава в историята и е добре да прочетете поне веднъж.

20. „Парижката Света Богородица“ – Виктор Юго

Велика книга и велика история. Ще плачете и ще се смеете с Квазимодо и Есмералда, всеки обичащ другия по свой начин и опитващ се да го спаси от надвисналото зло. Колко зловещи нюанси могат да имат желанието и любовта, и може ли чистото чувство да победи злото? Вероятно знаете края на романа, но все пак „Парижката Света Богородица“ е шедьовър, който си заслужава да препрочетете в дните на изолация, а и не само.

На заглавната снимка: Емили Бронте

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...

Честваме 89 години от рождението на поета Владимир Башев

Представители на Националния литературен музей ще поднесат цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София. Институцията, призвана да пази литературната памет,...

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество, който генерират, докато летят, сочат данни от проучване, цитирано от АФП. Дневните и нощните пеперуди са...

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите...

За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието ~ Александър Дюма-баща

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и...