Лувърът вече няма да излага българското средновековно изкуство в отдел „Ислямска култура“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

За пръв път в 228-годишната си история музеят ще бъде оглавен от жена

Вече няма да се налага на Лувъра да излага българското средновековно изкуство в отдел „Ислямска култура“, както бе по времето на Вежди Рашидов. Първата инициатива на новия директор на музея – Лоранс де Кар, може да стане причина в музея отново да се появят културни ценности от нашите земи: тя обяви създаването на нов, девети отдел на експозицията, който ще бъде посветен на изкуството на Византия и Източното християнство.

Де Кар, известна с насърчаването на решения на социални проблеми чрез изкуството, ще ръководи Лувъра в Париж от 1 септември. За първи път от създаването му през 1793 г., жена ще оглави най-големия музей в света. В момента тя управлява друга парижка забележителност — музея Орсе, посветен на изкуството от XIX век, където също е първият директор жена. Успехите ѝ включват увеличаване на броя на младите посетители и осигуряване на повече физическо пространство за изкуството и гостите на музея.

През четирите си години в Орсе 54-годишната дама, специалист по история на изкуството, е заемала решителни позиция по някои спорни теми, включително и в полза на реституирането на произведенията, разграбени от нацистите.

Laurence des Cars, a woman of authority at the head of the Louvre - The  News 24
Лоранс де Кар, снимка: The News 24

„Големият музей трябва да се изправи лице в лице с историята, като разгледа историята на собствените си институции“, каза тя в интервю през април за френската информационна агенция AFP. Лоранс де Кар изигра ключова роля в решението на френското правителство Орсе да върне картината на Густав Климт „Розите“ на наследниците на предишния ѝ собственик, Нора Стиасни. Нацистите са откраднали платното от Виена през 1938 г.

Отново под нейно ръководство изложбата на музея „Черни модели: От Желико до Матис“ изследва расови и социални проблеми чрез представянето на чернокожи фигури във визуалните изкуства. Изложбите на музея трябва да отразяват „големите проблеми в обществото и по този начин да привличат нови поколения“ посетители „от всички възрасти и от всички социални и културни среди“, каза тя.

„Лоранс де Кар ще трябва да напише нова страница в историята на най-големия музей в света. Лувърът трябва да преосмисли ролята си в следкризисния свят, като става дори повече, отколкото е днес, място на съзерцание и размисъл, отворено за всички“, реагира министърът на културата Рослин Башло.

Де Кар ще наследи Жан-Люк Мартинес, настоящият шеф на Лувъра, който успя да направи музея по-достъпен и по-малко елитарен. Той може да се похвали с постигането на рекорден брой от над 10 милиона посетители през 2019 г., преди пандемията от COVID-19 да ограничи значително посещенията.

Mona Lisa returns to renovated home in the Louvre museum
Снимка: RFI

Лувърът, най-известен като домът на Мона Лиза, е най-големият музей за изкуство в света. Той е открит през 1793 г. . в края на Френската революция, с малко над 500 картини. Сега притежава стотици хиляди арт произведения, като по-малко от 10% от общия брой са в постоянната експозиция.

През април 2015 г. в изложба, наречена „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България”, в четири зали на Лувъра бяха представени и 1629 експоната от фондовете на 17 български и 12 други музеи и културни институции в чужбина.

Заглавна снимка: My Modern Met

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

„Уроците на Блага“ и „Една провинциална болница“ обявени за най-добри български филми

„Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български игрален филм на Националните награди за кино „Васил Гендов“ на церемония в Народния театър, която се...

Жан Габен и Марлене Дитрих – любов до последен дъх

На днешната дата, 17 май, през 1904 година се ражда Жан Габен – мъжът, в когото Марлене Дитрих остава влюбена до края на живота...

Ъруин Шоу: Луди има навсякъде, даже и в лудницата

Ъруин Шоу е псевдонимът на американскя писател, драматург и сценарист от еврейски произход Ъруин Гилберт Шамфоров. Роден е на 27 февруари през 1913 година...

Джим Хенсън – мъжът с душа на дете

На 24 септември 1936 година в Грийнвил, щата Мисисипи, се ражда Джеймс Мори Хенсън (Джим Хенсън), "бащата на Мъпетите", най-прочутият кукловод и майстор на...

Алис Мънро: Това е животът. Не можеш да го победиш.

На 92 години почина писателката, носителка на Нобелова награда за литература, Алис Мънро. Тя запази дискретния си начин на живот независимо от множеството литературни признания,...