Мария Бакалова стана кръстница на български научноизследователски кораб (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Събитието се проведе днес във Варна

Първата българска актриса, номинирана за престижната награда „Оскар“ – Мария Бакалова, официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421. В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), който се отбелязва днес, в Пункт за базиране – Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд. За неговото име бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името „Св. Св. Кирил и Методий“.

Мария пристигна в морския град облечена в интересно сиво сако, чиито дълги ръкави бе навила нагоре до лактите. Под него тя носеше ефектен потник с тънки презрамки, предната част на който бе украсена с диплещ се на етажи тюл, обсипан с блестящи камъни. Външният ѝ вид се допълваше от широк панталон с висока талия в гълъбово син цвят, както и черни чехли на висок ток, кореспондиращи с дамската ѝ чанта и слънчевите ѝ очила тип „котешко око“.

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт /БАИ/.

Основните задачи, които той ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции, предава БТА. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Официални гости на събитието бяха зам. министърът на отбраната Пламен Йорданов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, ректорът на КУ „Св.Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и други. Бившият премиер Бойко Борисов се оплака, че тяхна е заслугата за този кораб, а не са били поканени на тържествената церемония.

„Изключително съм горд, че точно Мария Бакалова е кръстница на кораба, защото тя носи невероятен дух на патриотизъм и човечност“, каза кап. втори ранг Николай Данаилов – командир на плавателния съд.

„Щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на българите на Антарктида да имаме собствен превоз до Ледения континент. Това е огромно постижение, защото по този начин България излиза в Световния океан с научно изследователски кораб“, отбеляза и проф. д-р Христо Пимпирев от Антарктическия институт.

Това обаче не е единственото признание и оказана чест, които блондинката получи от страната ни, след като се прибра у нас. Преди няколко дни звездата от „Борат 2“ бе гост днес в Министерството на туризма, веднага след участието си във фестивала в Кан. На срещата министър Балтова е оценила успеха ѝ, че за толкова кратко време тя е съумяла да направи толкова много – не само за младите хора, дръзнали да тръгнат по нейния път в света на киноизкуството, но и като насочи прожекторите към България, към родния си Бургас и към нашата част на Европа.

Тогава министър Балтова връчи почетен знак на младата актриса „Посланик на дестинация България“ и я поздрави за успехите и високите върхове, които е постигнала за крехката си възраст, посочват от ведомството.

Мария Бакалова е благодарила и е споделила колко е развълнувана, казвайки, че приема с отговорност оказаната ѝ чест. Тя е подчертала, че България е прекрасна страна и нейните красоти, вкусна храна и древна история трябва да се популяризират.

„За мен е чест и гордост да се наричам българка и винаги съм обичала България. Искрено се надявам новото, младото поколение да са щастливи и горди, че са българи, защото познават историята си и въпреки, че срещат трудности, това изгражда характера им“, е заявила младата актриса. По думите ѝ природата и архитектурата ни са изключително красиви и тя ги преоткрива всеки път, когато с радост се завръща у дома.

Източник: Life.dir.bg; Снимки: БТА

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Той е мой

“Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, никой не може да те...

Вдъхновено от античния град Хераклея Синтика

Ако обичате да четете литературни сюжети, вдъхновени от античността, но вълнуващи днес заради непреходността на любовта и вечната борба между доброто и злото в...

Шарлот Бронте: Несподеленото щастие няма вкус

Шарлот Бронте е сестра на Емили и Ан, които също са писали. Най-известната ѝ творба е „Джейн Еър” и затова се прави грешният извод,...

Антъни Куин – страст до последно

Има филми, които не можеш да пропуснеш, независимо за кой път попадаш на тях от малкия екран. Има актьори, които променят светогледа ни, а...

Сократ: Наслаждавайте се на себе си!

Сократ е древногръцки философ, един от най-важните символи на западната философска традиция. Чрез проучвания и задаване на въпроси той създава нов клон на философията,...