Шон Конъри, неотразимият шотландец

Споделете, харесайте, последвайте ни:

“Може би не съм добър като актьор, но щях да бъда по-лош, ако правех нещо друго.” Това казва неотразимият шотландец сър Шон Конъри (25 август 1930 – 31 октомври 2020).

Роден е като Томас Шон Конъри във Фаунтинбридж, предградие на Единбург. Семейството му е бедно – майката е чистачка и бащата е фабричен работник, по-късно шофьор на камион. Първата му професия е млекар. Бил е във военния флот. На 23 години се изправя пред избора да стане професионален футболист или актьор. И макар че е много обещаващ спортист, избира второто. В търсене на работа в края на 1951 постъпва в Единбургския кралски театър. Тогава се увлича по бодибилдинг. През 1953 дори участва в културисткия конкурс „Мистър Вселена”, където заема трето място.

В киното има над 90 роли. Истински дебютира през 1957-а във филма „Няма път назад“ на Монтгомери Тюли. Става известен като първия актьор, изиграл британския таен агент Джеймс Бонд – от 1962 до 1983 има седем филма за него (първите пет от „Доктор Но” до „Човек живее само два пъти”, плюс „Брилянтите са вечни” и „Никога не казвай „никога”). Прославя се с арогантна смелост и плейбойски чар.

Въпреки че не му харесва изключителната популярност, която получава с агент 007, именно този образ е трамплинът, който го изстрелва за работа с големи режисьори като Алфред Хичкок, Сидни Лъмет, Джон Хюстън, Брайън де Палма, Жан-Жак Ано, Стивън Спилбърг… Сред другите знаменити роли на Шон Конъри са Джо Робъртс в „Могилата” (1965), детектив-сержант Джонсън в „Престъплението” (1973), полковник Арбетнът в „Убийство в „Ориент експрес” (1974), Даниел Драво в „Човекът, който искаше да бъде крал” (1975), Уилям от Баскервил в екранизацията на Жан-Жак Ано по романа на Умберто Еко „Името на розата” (1986), Джим Малоун в „Недосегаемите” (1987), професор Хенри Джоунс в поредицата за Индиана Джоунс, капитан Джон Патрик Мейсън в „Скалата” (1996), Уилям Форестър в „Да откриеш Форестър” (2000), Алън Куотърмейн в „Лигата на необикновените” (2003). Приключва актьорската си кариера през 2006, но през 2012 се връща, за да озвучи анимационния филм „Сър Били”.

Шон Конъри е толкова известен като легендарния Джеймс Бонд, че Жан-Жак Ано има страшно много неприятности в отстояването му за ролята на свръхинтелигентния францисканец Уилям от Баскервил в „Името на розата”. За тези перипетии режисьорът разказва в книгата си „Един живот за киното” (20201 ИК „Колибри”).

Шон Конъри има „Оскар” за поддържаща роля за „Недосегаемите”, две награди BAFTA, три „Златен глобус” и наградата на името на Сесил Б. Де Мил. През 1987 става кавалер на Ордена на изкуствата и литературата във Франция, през 1991 – на Ордена на почетния легион, а през 1999 получава наградата на Центъра Кенеди. На 59 става най-възрастният жив актьор, когото списание People определя като секссимвол.

Шон Конъри е радетел за независимостта на Шотландия от Англия. Член е на Шотландската национална партия. През 2014 обявява, че ще се върне в страната си, ако тя стане независима.

Последните години Шон Конъри страда от деменция. Умира в съня си в дома си в Насау, столицата на Бахамските острови, където живее от 90-те.

„Без страх от злото няма да има нужда от вяра в доброто“. Колко е прав!

Източник: Филмотечно кино „Одеон“

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...