В знак на протест Камен Донев напуска представление на Народния театър

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Повод е несъгласието на актьора с поведението на настоящия директор

Новината идва чрез страницата на актьора във фейсбук Shvargalo.com. Публикуваме изявлението на Камен Донев без редакторска намеса.

„УВЕДОМЛЕНИЕ

Скъпа моя, уважаема публика!

Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението „Живота е прекрасен“ поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра.

След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите.

Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!

Благодаря ви за аплодисментите.

Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър „Иван Вазов“ при други обстоятелства и друго ръководство.

Ваш, Камен Донев“

Животът е прекрасен | Представление | Народен театър "Иван Вазов"

Часове по-късно и Народният театър излезе с официална позиция:

„Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси.

За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор.“

Животът е прекрасен | Представление | Народен театър "Иван Вазов"

Снощи „Животът е прекрасен“ се игра за 168-и път. Спектакълът, който безотказно пълни Голямата зала, остана в афиша на театъра, въпреки че директорът Васил Василев уволни дисциплинарно режисьора му Александър Морфов през февруари. В програмата има планирано представление и в началото на следващия сезон – на 28 септември. В адаптацията по Николай Ердман играят и други близки и поддръжници на Морфов – съпругата му Рени Врангова, Албена Колева, Руси Чанев, Теодор Елмазов.

Камен Донев бе сред активистите, които се обявиха в подкрепа на режисьора и поискаха оставката на директора, след като конфликтът между двамата (и бившата пиарка Велислава Кръстева помежду тях) разтресе театралната общност през ноември м.г. През април Васил Василев заведе в Софийския районен съд дело за обида срещу актьора. Поводът бе тв интервю, в което Камен го нарече „мижитурка“ и „човечец“.

Снимка: Личен архив

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Робърт Лъдлъм: Това, което човек не си спомня, не съществува за него

Робърт Лъдлъм е продал над триста милиона копия от книгите си и това го прави един от най-печелившите съвременни автори. Автор е на близо...

Александър Солженицин: Истинската мъдрост е горчива

Мечтата му е била да умре в родината си. Така и става. Русия, която се е отказала от него, дълго време не е искала...

Ти ми даваш мъдростта да казвам „ДА“

„Да приемеш неизбежната тъга. Да се съгласиш с трагичното в съществуванието. Да не се настройваш срещу и да отричаш живота. Да спреш да го...

Йосиф Бродски: Следете вашия показалец, защото той жадува да обвинява

Йосиф Бродски се ражда на 24 май през 1940 година в Ленинград. Той е руски поет, носител на Нобелова награда за литература през 1987...

За кирилицата с любов

„Какво мислите?“, пита подканващо всеки ден социалната мрежа. Защото дори тя може да задава въпроси; да ги формулира, да ги напише и да ги...