Почти 4 месеца никой не посещава Мона Лиза (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Пандемията даде възможност за мащабен ремонт в Лувъра

Мона Лиза, която от 518 години е видяла какво ли не, едва ли е преживявала подобно нещо – почти четири месеца, без никой да я посети в Лувъра, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Принудителното затваряне заради пандемията даде на ръководителите в музея златната възможност да осъществят дълго отлаганите реконструкции и ремонти, които просто не бяха възможни при близо 10 милиона посетители годишно.

За разлика от първия локдаун, който замрази всяка дейност в Лувъра, при втория близо 250 от служителите в музея работят на пълен работен ден.

So lucky to see her in person...really a masterpiece, although the painting  was smaller than I expected.H | Louvre museum, Musée du louvre, Parisian  life
Снимка: Pinterest

Армия от куратори, реставратори и работници почистват скулптурите, пренареждат артефакти, проверяват инвентарните книги, реорганизират входовете и реставрират, включително в Египетската колекция и в Голямата галерия – най-голямата зала на музея, която се реновира напълно.

„Възползваме се от това, че музеят е затворен, за да направим множество големи промени, да ускорим поддържката и да започнем ремонти, които трудно могат да се планират, когато музеят работи нормално“, каза пред Асошиейтед прес директорът на Архитектурното наследство и градините на Лувъра Лоран льо Гедар.

Докато той разказва, реставратори, качили се на скеле, вземат проби от стените за реставрацията на Голямата галерия, като пътуват назад във времето слой след слой боя към осемнадесети век.

Отнякъде се дочува звук от циклене на паркет. Техници поставят кабели за нова охранителна система.

Преди пандемията тези дейности можеше да се извършват само във вторник – денят, в който Лувър не приема посетители. Сега се чува тракане на чукове и шум от бормашини през цялата седмица, а работата се бави единствено заради спазването на мерките за социално дистанциране.

Общо 10 мащабни проекта, замразени през март миналата година, са в ход и напредват бързо. Те включват дейности в етруската колекция, в италианската колекция и в позлатеното Каре на Лувъра.

„Когато музеят отново отвори врати, всичко ще е перфектно за посетители му – Спящата красавица ще е имала време да си напудри носа“, казва Елизабет Антоан-Кьониг, куратор в Лувъра. „Посетителите ще са щастливи да видят отново тези вече добре осветени зали с полирани подове и пренаредени колекции“.

Първоначално само посетители с предварително запазени часове ще имат достъп до музея при спазване на мерките срещу пандемията. Тези, които не могат да чакат, все още могат да разгледат колекциите с виртуална обиколка на Лувъра.

Заглавна снимка: BBC

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Исак Башевис Сингер: За какво са дяволите, след като самият човек е такъв

Исак Башевис Сингер е автор на романи и на кратка проза, на детски книги и пиеси, на мемоари и публицистика, класик на три литератури:...

Честваме 89 години от рождението на поета Владимир Башев

Представители на Националния литературен музей ще поднесат цветя пред паметника на Владимир Башев в Борисовата градина в София. Институцията, призвана да пази литературната памет,...

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество

Пеперудите опрашват цветята благодарение на заряд от статично електричество, който генерират, докато летят, сочат данни от проучване, цитирано от АФП. Дневните и нощните пеперуди са...

Музиканти от 12 страни ще свирят джаз в Боровец

Третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев ще се състои от 2 до 7 август в Боровец, съобщават организаторите. По думите...

За всяко зло има два цяра: времето и мълчанието ~ Александър Дюма-баща

Алксандър Дюма-баща е  един от най-великите франски писатели-романисти. Роден е на 24 юли 1802 година. Рабoтейки в Париж, Дюма пише статии за списания и...